Кехлибарената стая

Светът може би е на крачка от разбулването на 75-годишната мистерия около изчезването на Кехлибарената стая, наричана Осмото чудо на света. Надежди за това дава постижението на полски водолази, които неотдавна откриха останките на нацисткия кораб “Карлсруе”, потопен в Балтийско море през април 1945 г. при съветски бомбардировки.

Добре запазените останки на парахода се намират на 88 метра дълбочина, недалеч от полския град Устка, съобщиха от 10-членния водолазен екип Baltitech. “Изглежда, че след месеци издирване, най-накрая открихме потъналия “Карлсруе”, похвали се във фейсбук профила си Baltitech и публикува и снимки от находката.

От екипа посочват, че сред останките са военни машини, порцелан и множество непокътнати сандъци с неизвестно засега съдържание. Какво е то ще стане ясно, след като останките бъдат извадени от дъното на морето, за което Baltitech още чака официално разрешение.

Кораб на Хитлер крие ограбеното от Кехлибарената стая

Очакванията на екипа са в сандъците да са частите от Кехлибарената стая, чиито съкровища експерти оценяват на 300 милиона долара.

Кораб на Хитлер крие ограбеното от Кехлибарената стая

Преди да намерят потъналия “Карлсруе” полските водолази проучвали в продължение на година документи на съюзническите сили във Втората световна война, както и германски и съветски архиви, до които получили достъп.

Кораб на Хитлер крие ограбеното от Кехлибарената стая
Замъкът в Кьонигсберг

Така стигнали до извода, че параходът, потеглил от Кьонингсберг, където се губят следите на Кехлибарената стая, има една от най-интересните и потайни съдби и е много вероятно да крие изчезналото руско съкровище.

loading...