Ким Чен Ир

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Изглежда сякаш цялата осанка на Ким Чен Ир излъчва нещо странно. Може би заради стила му на обличане, а може би и заради способността му да гледа на всичко без никаква усмивка. Каквито и да са причините, определено няма недостиг на смешни и странни факти за него. Въпреки че е наследен поне от също толкова странния и не по-малко противоречив син Ким Чен Ун, си струва да си припомним с каква „лудост“ е известен Ким Чен Ир, пише Труд.

И така, нека започнем отначало – годината на раждане. А именно, и това не се знае със сигурност. Според официалната биография на Ким Чен Ир, той е роден на 16 февруари 1942 г. в таен военен лагер в планината Бекду в Северна Корея по време на японската окупация и пророците обявяват, че той ще се „появи“ под двойна дъга, а на небето ще се роди нова звезда. Но истината изглежда много по-убедителна. А именно, по съветски данни, Ким Чен Ир е роден в сибирското село Вяцкое през 1941 г. Така че бившият севернокорейски лидер всъщност е руснак.

Друга подробност от живота на севернокорейският лидер е страхът му от летене, ето защо той предпочита да пътувал с бронирани частни влакове и неофициално в един такъв в крайна сметка умира.

Депортира всички ниски хора

Според един от бившите му учители, Ким Чен Ир използва брошури, рекламиращи лекарства за растеж. По този начин той примамва ниските хора в капана си. Те биха искали да си купят такова лекарството, но в действителност лечение няма. Всеки, който прояви интерес към въпросното лекарство, бива залавян и депортиран на „ненаселените севернокорейски острови“. По този начин Ким се опитва да отстрани техния генетичен код от севернокорейския народ. Депортираните така и не са открити.

Ако се вярва на севернокорейската национална телевизия, Ким Чен Ир е най-добрият спортист в света или поне играч на голф. А именно, през 1994 г. „Dear Leader“ чупи рекорда за голф. Той се нуждае само от един удар за 11 от 18 дупки, така че общият му резултат от 38 удара е най-добрият в историята на тази игра. И най-интересното е, че това е първата среща на Ким Чен Ир с голфа, той никога преди не е играл.

Отвлича двама режисьори

Бившият лидер на Северна Корея е голям киноман. Той има повече от 20 000 филма в колекцията си и според съобщенията любими са му „Петък, 13-и“, „Рамбо“ и „Годзила“. През 1973 г. Ким пише и книга „За филмовото изкуство“, която се превръща в наръчник за всички севернокорейски режисьори. Недоволен от филмите им, той взема нещата в свои ръце. Не, той не прави филми, но през 1978 г. отвлича уважавана южнокорейска режисьорска двойка (Шина Санг Ока и Чой Юн Хи) и ги принуждава да направят римейк на „Годзила“. Филмът им, наречен „Pulgasari“, се появява в кината, едва когато двойката се омъжва принудително през 1983 г. след години, прекарани в бежански лагер. Те успяват да избягат във Виена през 1986 г., където кандидатстват в американското посолство.

Убива брат си

Според един от слуховете, на 5-петгодишна възраст Ким Чен Ир убива по-малкия си брат. Ким Шу Ра се удавя в басейна на семейната къща в Пхенян. Съветските медии съобщават, че младият бъдещ лидер може би е отговорен за инцидента.

Ким Чен Ир харчи 700 000 долара годишно за скъп коняк. Според проучване на д-р Джеролд Пост, бивш психолог на ЦРУ, Ким обожава коняка Hennessey, който се продава за около 63 долара бутилка в Северна Корея. Това е малко под средната заплата в страната. Според д-р Пост, Ким харчи за този коняк между 650 и 720 000 долара годишно.

Може би най-странното нещо, което може да се намери в интернет за Ким Чен Ир, е това за отиването му на мястото, където „кралят отива пеша“. А именно, според официалната биография, публикувана на държавния сайт на Северна Корея, Ким Чен Ир никога не е ходил до тоалетната, защото „Скъпият лидер“ никога не е имал нужда от това. Въпреки че тази информация е изтеглена от мрежата малко след публикуването й, легендата все още остава.

Интернет експерт

Гражданите на Северна Корея не могат свободно да използват мобилни телефони и интернет, но техният бивш лидер се смята за експерт по комуникациите. „И аз съм експерт по интернет“, според съобщенията той казва това на южнокорейския президент през 2007 г. „Добре е интернетът да е наличен в индустриалната зона, но ще има много проблеми, ако го позволим в други сфери на Северна Корея“, казва Ким Чен Ир тогава.

Бивш член на екипа на Ким Чен Ир пише книга, в която каза, че „Скъпият Лидер“ принуждава персонала си да приема същите болкоуспокояващи като него. Защо? За да не е единственият зависим от тях. Между другото, Ким Чен Ир се пристрастява към тези лекарства, след като претърпява неприятно падане от кон. Той принуждава сервитьорките в ресторантите в Пхенян, посещавани от чужденци, да се подлагат на пластични операции, за да изглеждат по-„западни“.

Когато трябва да се откаже от цигарите поради лошо здраве, Ким Чен Ир принуждава цялата страна да направи същото – забранява цигарите и тютюневите изделия за всички. Един от бившите готвачи на Ким казва през 2004 г., че техният лидер развива изискан вкус към френското вино, омари и магарешко месо. Ким е обсебен и от ориза. „Скъпият лидер“ нарежда на женския персонал да проверява всяко оризово зърно, което яде да бъде със стандартна дължина, тегло и цвят.

Още от Любопитно