недостатъци

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Притчата е повествователен текст, който съдържа пленителен сюжет. Макар и по-кратки като обем, притчите съдържат важни поуки и умеят да накарат всеки читател да се замисли върху важни житейски въпроси, а понякога и да открие отговор на някои от съмненията и въпросите си. Днес ви представяме една притча, която ще ни накара да се почувстваме по-добре, въпреки някои недостатъци, които имаме, предават от gnezdoto.net.

Един човек всеки ден носел вода от близкия кладенец. Той имал две делви – едната била безупречно здрава, а другата имала пукнатина и когато напълвал делвите, докато се приберял до дома си, от пукнатата делва изтичала половината вода.

Ходел човекът до кладенеца ден след ден и винаги се прибирал с една пълна и с една полупразна делва с вода. Пукнатата делва много се срамувала от това, че не му служи добре и че не може да съхрани цялата вода, докато здравата делва се гордеела със себе си и със своя принос.

Един ден пукнатата делва се обърнала към човека и казала:
– Толкова съм виновна пред теб за това, че всеки ден разливам половината вода. Искам да ти се извиня за моето несъвършенство, защото ти се трудиш толкова много, а заради мен една част от усилията ти отива напразно.

– Не прави прибързани заключения – отговорил човекът. – Искам сега, като тръгнем от кладенеца към дома ми, да наблюдаваш пътеката, по която минаваме всеки ден. Обърни внимание на тази страна, от която минаваш ти, и после ми кажи каква е разликата в двата края на пътя.

Когато се прибрали, делвата казала:
– Да, наистина двете страни на пътеката изглеждат по много различен начин, но не виждам какво общо имам аз?

– От тази страна, от която те нося, растат приказно красиви цветя и заслугата е изцяло твоя. Защото всеки ден, с водата, която изтича през твоята пукнатина, ти ги поливаш и им даряваш живот. Тази красота, която всеки ден радва очите на всички преминаващи по пътеката, се дължи на теб и твоя недостатък. Всъщност аз трябва да ти благодаря за това, че си точно такава.

Виж още:Важно за всеки родител: Поучителна притча за възпитаниетоПритчите са кратки художествени творби, които имат способността не само да ни заинтригуват, заради н…Sep 22 2019skafeto.com

Притча за жената на арабския халиф, която ще ни отвори очитеПритчата е произведение, което съдържа нещо полезно и поучително за нас, като в същото време ни дава…Sep 11 2019skafeto.com