https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Почти всеки българин на 1 март е окичен от различни видове мартенички. Традицията се спазва от почти всички. Но доста малко хора знаят истината за този празник. Задавали ли сте си въпроса защо се окичваме с мартеници? Може би не знаете, че обичаят „Баба Марта“ е езически?
Поверието е ясно – в началото на март хора, дървета и животни се окичват с мартеници, които да им носят здраве и успех. Поверието гласи, че тези преплетени бели с червени кончета трябва да се носят или до 9 март, когато е празникът на 40 мъченици, или до 25 март, когато е Благовещение.

Повечето от нас пък знаем, че мартеницата трябва да се свали ако видим цъфнало клонче или лятна птица – лястовица, щъркел. Мартеницата се прави от 2 пресукани конеца – червен и бял.Червеното е символ на слънцето, то означава жизненост, любов и здраве, а бялото е знак за красота, чистота и невинност. Преданията показват, че първата мартеница е направена от жената на хан Аспарух – Ахинора, през 7 век, когато Аспарух преминавал река Дунав и откривал земите ни около Балкана. Докато Ахинора очаквала своя любим, тя завързала за крачето на лястовичка пресукан бял конец и я пуснала, за да предаде послание за здраве и любов. Птицата дълго летял с конеца, той бил здраво стегнат, вследствие на което разранил крачето й и го обагрил в кръв – така се е сдобил с червен цвят. Все пак лястовичката намерила Аспарух точно на 1 март и кацнала до него. Освен в България, мартениците присъстват и в Румъния, както и в Северна Гърция. Там я носят предимно децата под формата на гривни. традицията с мартениците се празнува и в Молдова, където има 90 000 етнически българи. В различните части на България 1 март се празнува по различен начин. В Троянско обичаят е преди да се покаже слънцето стопанката на къщата да върже червена вълна по ключалките, овошките и рогата на добитъка. В Хасковско бабата връзва на децата мартеници преди съмване, а самата тя се облича изцяло в червени дрехи. Точно от тук идва поверието, че Баба Марта спохожда хората и посевите, облечена в червен сукман, забрадена с червена забрадка, обута в червени чорапи.


loading...