Кирилицата е азбуката, която възприемаме не само ние, българите, но и останалите славянски народи, някои от които я ползват и до ден-днешен. Както е известно, тя е създадена от братята Кирил и Методий, но се оказва, че ситуацията около нашата азбука не са толкова прости, колкото изглеждат на пръв поглед. Кодът, заложен в нея, бе разбит. Самата дума „азбука“ е съставена от наименованията на първите две букви от азбуката, а именно: „аз“ и „буки“. Оказва се, че азбуката не представлява само поредица от букви, които са създадени просто така и са подредени в някакъв ред.

В тях има заложен код. Кодът представлява един разказ за грамотността. Всяка буква в азбуката е първата от конкретна дума в този разказ. Ето и едн пример за това: Аз буки веди глаголи добро есть жичье. Това изречение в превод означава: Аз зная буквите и животът със знанието е добър. Думата „азъ“ на прабългарски означава памет. Неслучайно „А“ е първата буква в създадената от Кирил и Методий азбука. Тя символизира началото и самосъзнанието.Откриха оригиналния ръкопис на първата История на България от Петър Богдан (ВИДЕО)Доскоро се смяташе, че първата българска история е „История славянобългарская“, написана от Паисий Х…Dec 2 2017skafeto.com

Интересен е и първият вариант на нашата азбука.

Той всъщност е бил представен като разказ, текст. И първата буква от всяка дума на този текст, са буквите от азбуката, в правилната последователност. Първите ученици, които са я учили, са заучавали целият текст, не само буквите, както правим днес ние. Сега ще ви представим оригиналния разказ, както и превода му на съвременен български език.

Оригиналът звучи така: „Аз буки, веди глаголати! Добро ест живети дзело земля! Иже (йота) како люди мислите, наш он покой. Ръци слово твръдо! Ук, фрът, хер! От! Ща чръв! Ци ша! Еръ, ер, ери! Ет! Ен он! Йен йон! Юс! Ят!“ В превод, това означава: „Помни буквите, учи да говориш! Добре е да живееш здраво на земята! Защото както хора мислите, наша е той опора. Изричай словото твърдо! Нагоре всеки да лети! Върви! Избягвай червея! Покорявай висотите! Ти мъж, ти юноша, вие хора! Човече! с ум и разум! Във вярна посока и с ясно съзнание! Напред! Слава!“.

Кодът на българската азбука е разбит. Всяка буква е дума, а ето и какво разкрива тя

Както всяко друго значимо нещо от историята ни, и азбуката ни има скрит смисъл, за който много от нас не са подозирали. А винаги е хубаво да познаваме истинските мотиви и причини, поради които нещата, които имаме и познаваме днес, са били създадени.Ръкописът на богомилите е разгадан – учените са изумени от съдържанието на текстаЧерната книга на Камартен, която е и тайната книга на богомилите, е написана върху животинска кожа п…Mar 24 2017skafeto.com

loading...