Кои са най-древните цивилизации
Кралят на град Ур

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Кой са най-древните цивилизации, съществували на планетата? Говорим за цивилизациите, за които знаем, че са съществували наистина, не за онези, които са обвити от митове (цивилизациите на Атлантида, Лемурия или съществуващата паралелно с Атлантида цивилизация Рама).

Предполага се, че първата организирана човешка група, можеща да претендира за цивилизация, е тази на шумерите. Нови изследвания обаче показват, че истината може да е друга, пише lupa.bg. С цел да разнищим тази мистерия вижте кои са петте най-древни цивилизации, появили се на Земята, според последните данни на археолозите.

Шумер – днешен Ирак (около 6 500 пр.н.е. – 539 г. пр.н.е.)

Забележителни постижения: Изобретяване на колелото

Около 10 000 г. пр. Хр. някои от първите напълно развити неолитни култури започват да се заселват в Месопотамия – плодородната земя между реките Тигър и Ефрат. Около 8000 г. пр.н.е. хората в северната Месопотамия започват да отглеждат ечемик и пшеница и да произвеждат бира, каша, супа и хляб.

По времето, известно като период на Убаид (около 6, 500 – 3, 800 г. пр. Хр.), най-ранните признаци на цивилизация започнали да се появяват, тъй като земеделието и животновъдството се практикували широко в заседналите общности. Така се появяват шумерите, които са признати за първата градска цивилизация в света. Шумерите са първите, които развиват търговията и създават индустрии като тъкане, кожени изделия, металообработване, зидария и керамика.

Акадски цилиндричен печат от някъде около 2300 г. пр. н. е., изобразяващ божествата Инана, Уту, Енки и Исимуд

Едно от най-големите постижения на древната Месопотамия е изобретяването на колелото някъде около 3500 г. пр.н.е. – доказателствата сочат, че новата технология била използвана в грънчарство, а не за транспортиране.

Джайху – централен Китай (около 7 000 г. пр.н.е. – 5 700 г. пр. Хр.)

Забележителни постижения: първата писменост

Джайху е селище, съществувало в дълбока древност в сърцето на днешен Китай. Там се развили някои от най-ранните аспекти на китайската култура. Там хората започнали за първи път да правят вино и се научили да отглеждат ориз. Там са открити и най-древните музикални инструменти и дори първата музикална сцена. Бил намерен и най-ранният пример за китайско писане.

Станалите известни като символите на Джайху йероглифи са 16 различни маркировки, намерени върху различни праисторическите артефакти.

Флейта Гуди, намерена в Джaйху, изложена в музея на Хенан

Учените смятат, че именно там се развила концепцията човек да изразява мислите си със знаци.

Чатал Хююк – Турция (около 7 500 г. пр.н.е. – 5 700 г. пр.н.е.)

Забележителни постижения: укрепените градове

Селището Чатал Хююк е едно от най-старите градски селища и едно от най-добре запазените неолитни населени места. Разкопките на мястото намират доказателства за съществувала праисторическа социална организация и културни практики. Хората, живеели там, са едни от първите, които се приспособяват към заседналия живот и практикуват селското стопанство.

Чатал Хююк след първите разкопки.

Изчислено е, че средното население на Чатал Хююк в зенита му е било между 5 000 – 7 000 души, което го правило най-големия град на света за времето си.

В селището нямало улици и пешеходни пътеки, вместо това къщите били залепени една за друга, като в тях се влизало през покрива посредством стълба.

Седнала жена от Чатал Хююк, Музей на анадолските цивилизации, Анкара, Турция

Съществуват и доказателства, че жителите на Чатал-Хююк са поддържали своите жилищни пространства чисти и са изхвърляли боклуците си извън пределите на селището. Смята се, че именно заради специфичната подредба на къщите в селището възникнала идеята за укрепване на градовете.

Дунавската цивилизация – България, Румъния и Сърбия (около 9 000 г. пр.н.е. – 7 700 г. пр.н.е.)

Забележителни постижения: металообработката

Според нови изследвания Балканите са люлката на една от първите цивилизации. Учени твърдят, че тези земи са били обитавани от една високо развита култура, която е много по-стара от досега известните народности на дълбоката древност.

Снимка: Експозиция на скелета и откритите предмети в гроб №43, която може да се види в Археологически музей Варна

Открито във Варненския некропол злато се смята за най-старото в света. Писмеността за този тайнствен народ е доказано по-стара с около 2000 години от тази на шумерите. Цивилизацията процъфтявала повече от три хиляди години, като постепенно обхванала голяма част от Балканския полуостров. Възникнали много селища, които били едни от най-развитите на времето.

Според учените тази цивилизация изчезнала, защото била слабо развита във военното дело, което я направило неспособна да се защити от прииждащите номади, които покорили селищата им и ги претопили.

Йерихон – Палестина (около 11 000 г. пр.н.е. – 9 700 г. пр.н.е.)

Забележителни постижения: градското строителство

Йерихон е може би първият град, възникнал на земята. Това станало преди повече от 13 хилядолетия. Още по-забележително е, че древното селище продължава да съществува и днес.

Статуя на Йерихон от преди около 9000 години

В края на 2 хилядолетие пр.н.е. Йерихон е разрушен от еврейските племена. Според библейското предание стените на града рухнали от звука на тръбите на завоевателите (Йерихонски тръби).

Кулата на Йерихон от 8000 г. пр. н. е. на мястото на Тел ес-Султан

Мястото на града е от голямо археологическо значение. То дава доказателства за първото развитие на постоянни селища, а оттук човечеството предприема първите стъпки към цивилизацията.

Вижте още:
Погребана над 4000 години, древна култура може да преосмисли „Люлката на цивилизацията“Как малко известно сред широката публика място на име Джирофт, може да промени позната ни история? Н…Mar 27 2021skafeto.com