https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Да подчертаем – настоящият анализ се базира на ниския жизнен стандарт в България, но е верен – разбира се в други мащаби – и за немалък брой държави с все още неразвита икономика. И така, като първа грешка ще посочим безразборното и безразсъдно харчене, което мнозина допускат, за да си „поживеят“! Направете сметка, ако всеки ден харчите за кафе с мляко, сок или кола и ако обядвате редовно с колегите си извън службата като пийвате по бира и пушите скъпи цигари, то всеки ден губите примерно по 20 лева. Това прави 600 лева на месец, а за година сумата набъбва до 7200 лева!Ако сте карък, нямате пари и сте нещастни, това ще ви спаси. Променете живота си само като запалите…Имали ли сте чувството, че нищо не върви. Каквото и да подхванете – нещо се обърква. Каквото и да ка…Apr 12 2017skafeto.com

За 10 години това са 72 000 лева, които можете да спестите и инвестирате! А ако средната ви заплата през този период е била около 1000 лева? И е трябвало с 400 лева да покривате месечните задължения на семейството – ток, вода, парно, данъци…

И да обезпечавате всичко необходимо за децата, пък и да мислите за почивка?! Тук и заплатата на съпругата няма да помогне – изведнъж установявате, че сте фалирали – кредитната ви карта е празна, самочувствието ви е спаднало трайно под нулата! Затова мислете, когато харчите парите си дори купувайки и най-дребните необходими стоки!

Втора грешка – „да живееш на кредит“

Това включва не само ипотечни и потребителски кредити, но и кредитни карти и овърдрафт. Изведнъж установявате, че заплатата ви е отишла за погасяване на кредитните задължения и съществува реална опасност да се окажете „на червено“! Опитайте се да не се „набутвате“ с много на брой кредити, но, ако все пак това е било абсолютно необходимо, то рефинансирайте заемите си при положение, че лихвите в момента са изключително ниски. Освен това, ще се наложи да осигурите и допълнителни доходи!

Трета грешка е да купувате луксозен клас кола на много години – няма значение дали е на кредит или кеш! Разходите по нейната поддръжка са големи – гориво, консумативи, застраховки – как ще се справите? Е ще се „изфукате“ пред познати и приятели и какво от това? По-умните ще ви обвинят в снобизъм, а останалите – люто ще ви завидят и ще се превърнат в потенциални врагове!

Освен това скъпите коли са и мощни – лесно ускоряват до стойности, които могат да предизвикат неприятности с полицията и – което е по-лошо – може да се озовете в болницата или на някое друго място…

Четвърта грешка е да инвестирате значителни суми в жилището си. Един дългосрочен кредит за закупуване на ново жилище може да ви съсипе, особено ако безразборно сме влагали нови и нови средства, за да го дооборудваме. Затова не се стремете да постигнете бързо съвършен вътрешен дизайн. Такава инвестиция няма да ви се върне.

Петата грешка е да не живеете без мисъл за бъдещето – ден за ден, месец за месец! Научете се да отделяте пари за „черни дни“, защото такива настъпват както се убедихме през 2020 – ако ви съкратят от работа, при сериозно заболяване или при пенсиониране. Затова опитайте да спестявате – например 10% от вашите доходи не са малко!