Колко може да струва лаптоп пълен с вируси

Ако сте от късметлиите, които са лепвали вирус на любимия си компютър знаете колко неприятно може да бъде. Но интересно колко може да струва един лаптоп пълен с вируси? Отговор намираме в наддаване, което се е провело на 29 май 2019 г. за лаптоп, пълен с някои от най-опасните зловредни вируси в света. А то приключва за зашеметяващите 1,345 милиона долара, по информация на сайта engadget.com.

Наречен „Устойчивост на хаоса“, лаптопът Samsung NC10 съдържа шест вируса, които глобално са причинили щети за около 95 милиарда долара. Въпреки това, което може да си помислите, машината не е предназначена да бъде инструмент за някоя световна конспиративна схема за господство. Той е предназначен да се разглежда основно като произведение на изкуството – въпреки че може да се използва за академични цели – и в момента е изолиран и с ограничен достъп, за да се предотврати риска от ново разпространение на вирусите.

По поръчка на фирмата за киберсигурност Deep Instinct, „Устойчивостта на хаоса“ е създаден от художника Гуо Донг, който е казал на The Verge, че крайният продукт е начин да се даде физическа форма на абстрактната кибернетична заплаха. Той съдържа вируси като WannaCry, които заразиха повече от 200 000 компютъра в 150 страни и причиниха почти 4 милиарда долара щети и BlackEnergy, който затвори електрическата мрежа в Украйна, наред с други каскади. Лаптопът съдържа и злонамерен софтуер ILOVEYOU, MyDoom, SoBig и DarkTequila. Всеки от тях е предназначена да напомни, че рансъмуерът (код, който причинява специфичен проблем, за чието решение се иска откуп) има потенциал за реална вреда по света.

В изолираното си състояние, лаптопът е безвреден. В известен смисъл може да се сравни със събирането на древно оръжие. Докато го оставяте на рафта и не издърпвате щифта от гранатата (в този случай докато не го свържете към WiFi мрежа или включите USB) – трябва да е безопасно. Въпреки че тези вируси все още могат да причинят вреда, те са остарели в смисъл, че новите форми на рансъмуер вече работят.


loading...