Лестърският кодекс

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Бил Гейтс не е сред милиардерите, известни като прахостници. Той (заедно с Уорън Бъфет и шепа други богаташи) обещава да даде по-голямата част от богатството си за благотворителни каузи, кара електрическа Tesla (скромно, предвид колко скъпи коли може да си позволи да шофира), не обича да купува скъпи дрехи и часовници (най-често носи Casio) и може да бъде видян тихо да чака на опашка за бургер в същото заведение в Сиатъл, на което е ходил години. Не е лошо за човек, който струва почти 100 милиарда долара, според Forbes за 2020 година. Въпреки всичко това, през 1994 г., точно преди да стане най-богатият човек в света, Гейтс не можа да устои да се похвали с „Codex Leicester“ на Леонардо да Винчи за 30,8 милиона долара (или около 52 млн. преизчислени към 2021), което го прави най-скъпата книга, продавана някога. Лестърският кодекс е от 72 страници, който съдържа скици и идеи на Леонардо за теми като астрономия, механика, ботаника, математика и архитектура, е написан между 1506 и 1510 година.

Разбирайки причините, поради които Гейтс е купил кодекса, можем да научим много за важността на обсебването на героите, които ни вдъхновяват най-много:

1. Той е очарован от ренесансовия начин на мислене на Леонардо
В интервю за „60 минути“ през 2013 г. Гейтс каза за Леонардо: „Това е вдъхновение, че един човек – самостоятелно, без обратна връзка, без да му се казва какво е правилно или грешно – че той продължава да izobretqwa, че е открил, че самото знание е най-красивото нещо.“

Съоснователят на Microsoft дори включи биографията на Уолтър Исаксон за Леонардо в списъка си за задължителни летни книги за 2018 г. „Когато погледнете всички многобройни способности на Леонардо и неговите малко недостатъци, атрибутът, който се откроява над всичко останало, е чувството му за любопитство и творене“, пише Гейтс в своя блог.

Той добави: „Когато иска да разбере нещо – независимо дали говорим за потокът от кръв през сърцето или формата на езика на кълвача – той ще го наблюдава отблизо, да подрежда мислите си и след това ще се опита да разбере цялата картина.“

Както Гейтс го вижда, начинът на мислене на Леонардо беше „изгубено изкуство“ в наши дни.

„Въпреки че в ерата на безплатните (а от там и логичния въпрос доколко качествени) записи в Уикипедия и видеоклиповете в YouTube е по-лесно от всякога да задоволите любопитството си. Иронично е, че човек може да осъзнае чудесата на съвременния живот от човек, живял преди 500 години “, пише той.

2. Той изпитва родство с Леонардо
Въпреки че Гейтс никога не е създавал нещо художествено величествено като Мона Лиза или Тайната вечеря, той и Леонардо си приличат в много отношения. Гейтс прави много прогнози за бъдещето през 1999 г., които се оказаха шокиращо верни. Той пише в книгата си „Бизнес @ скоростта на мисълта“, „Хората ще носят малки устройства, които им позволяват постоянно да поддържат връзка и да правят електронен бизнес, където и да се намират. Те ще могат да проверят новините, да видят полетите, които са резервирали, да получат информация от финансовите пазари и да направят почти всичко друго на тези устройства.“ Гейтс предрече през 2015 година как няма да сме готови и за сегашната пандемия.

По същия начин Леонардо е много по-напред от времето си. „Лестърският кодекс“ например включва рисунки и теории за това как кръвта тече през тялото и най-вече сърцето, много от които са потвърдени от научни и медицински изследователи само преди няколко години.

И подобно на Леонардо, Гейтс винаги е изпитвал ненаситен глад за учене и превръщането на прогресивните и невероятно амбициозни идеи в реалност. Едно от тях е да унищожи четири болести до 2030 г. „Чувствам се оптимист за бъдещето, защото знам, че напредъкът в човешкото познание е подобрил живота на милиарди хора и съм уверен, че ще продължат да го правят“, пише Гейтс в статия по онова време.

3. Иска да сподели със света магическото чувство на любопитството и съзиданието на Леонардо
Когато имаме герой, на когото се възхищаваме, се чувстваме принудени да споделим причините, поради които сме толкова вдъхновени от тях, с всички останали.

2018 година Гейтс обяви проект, по който работи, наречен „Codescope“, интерактивен сензорен екран за павилион, който позволява Лестърският кодекс да бъде изследван т всички. Това е начинът на Гейтс да насърчи другите да научат за историята на тетрадката на Леонардо, да видят всяка страница от оригиналното му писане, да получат преводи и дори да гледат анимирани версии на неговите рисунки.

„Тъй като не можете да докоснете самия Кодекс – той е пазен зад стъклото -„ Codescope “е следващото най-добро нещо за прелистване на страниците, на които великият човек е писал“, каза Гейтс в публикация, обявяваща проекта.

Героите ни вдъхновяват да бъдем най-добрите

„Лестърският кодекс“ е посочен като „изключителна илюстрация на връзката между изкуството и науката“. Това преди всичко цени Гейтс за Леонардо и определено го вдъхновява да бъде великият изобретател, какъвто е днес.

Всички ние имаме амбициозни цели, но понякога липсват мотивация, надежда и мъдрост да ги постигнем. Вдъхновяващи герои като Леонардо ни тласкат да възприемем същите навици и начин на мислене, които първоначално са ги направили толкова легендарни.

Вижте още:
Легендарните писатели: всяка котка е вдъхновение и изкуствоКакво обединява големите имена в литературата като Ърнест Хемингуей, Марк Твен, Чарлс Буковски, Жан-…Jul 31 2019skafeto.com