Лестърският кодекс

Бил Гейтс не е сред милиардерите, известни като прахостници. Той (заедно с Уорън Бъфет и шепа други богаташи) обещава да даде по-голямата част от богатството си за благотворителни каузи, кара електрическа Tesla (скромно, предвид колко скъпи коли може да си позволи да шофира), не обича да купува скъпи дрехи и часовници (най-често носи Casio) и може да бъде видян тихо да чака на опашка за бургер в същото заведение в Сиатъл, на което е ходил години. Не е лошо за човек, който струва почти 100 милиарда долара, според Forbes за 2020 година. Въпреки всичко това, през 1994 г., точно преди да стане най-богатият човек в света, Гейтс не можа да устои да се похвали с „Codex Leicester“ на Леонардо да Винчи за 30,8 милиона долара (или около 52 млн. преизчислени към 2021), което го прави най-скъпата книга, продавана някога. Лестърският кодекс е от 72 страници, който съдържа скици и идеи на Леонардо за теми като астрономия, механика, ботаника, математика и архитектура, е написан между 1506 и 1510 година.

Разбирайки причините, поради които Гейтс е купил кодекса, можем да научим много за важността на обсебването на героите, които ни вдъхновяват най-много:

1. Той е очарован от ренесансовия начин на мислене на Леонардо
В интервю за „60 минути“ през 2013 г. Гейтс каза за Леонардо: „Това е вдъхновение, че един човек – самостоятелно, без обратна връзка, без да му се казва какво е правилно или грешно – че той продължава да izobretqwa, че е открил, че самото знание е най-красивото нещо.“

Съоснователят на Microsoft дори включи биографията на Уолтър Исаксон за Леонардо в списъка си за задължителни летни книги за 2018 г. „Когато погледнете всички многобройни способности на Леонардо и неговите малко недостатъци, атрибутът, който се откроява над всичко останало, е чувството му за любопитство и творене“, пише Гейтс в своя блог.

Той добави: „Когато иска да разбере нещо – независимо дали говорим за потокът от кръв през сърцето или формата на езика на кълвача – той ще го наблюдава отблизо, да подрежда мислите си и след това ще се опита да разбере цялата картина.“

Както Гейтс го вижда, начинът на мислене на Леонардо беше „изгубено изкуство“ в наши дни.

„Въпреки че в ерата на безплатните (а от там и логичния въпрос доколко качествени) записи в Уикипедия и видеоклиповете в YouTube е по-лесно от всякога да задоволите любопитството си. Иронично е, че човек може да осъзнае чудесата на съвременния живот от човек, живял преди 500 години “, пише той.

Лестърският кодекс - книгата, за която Бил Гейтс даде 30 милиона долара

2. Той изпитва родство с Леонардо
Въпреки че Гейтс никога не е създавал нещо художествено величествено като Мона Лиза или Тайната вечеря, той и Леонардо си приличат в много отношения. Гейтс прави много прогнози за бъдещето през 1999 г., които се оказаха шокиращо верни. Той пише в книгата си „Бизнес @ скоростта на мисълта“, „Хората ще носят малки устройства, които им позволяват постоянно да поддържат връзка и да правят електронен бизнес, където и да се намират. Те ще могат да проверят новините, да видят полетите, които са резервирали, да получат информация от финансовите пазари и да направят почти всичко друго на тези устройства.“ Гейтс предрече през 2015 година как няма да сме готови и за сегашната пандемия.

По същия начин Леонардо е много по-напред от времето си. „Лестърският кодекс“ например включва рисунки и теории за това как кръвта тече през тялото и най-вече сърцето, много от които са потвърдени от научни и медицински изследователи само преди няколко години.

И подобно на Леонардо, Гейтс винаги е изпитвал ненаситен глад за учене и превръщането на прогресивните и невероятно амбициозни идеи в реалност. Едно от тях е да унищожи четири болести до 2030 г. „Чувствам се оптимист за бъдещето, защото знам, че напредъкът в човешкото познание е подобрил живота на милиарди хора и съм уверен, че ще продължат да го правят“, пише Гейтс в статия по онова време.

3. Иска да сподели със света магическото чувство на любопитството и съзиданието на Леонардо
Когато имаме герой, на когото се възхищаваме, се чувстваме принудени да споделим причините, поради които сме толкова вдъхновени от тях, с всички останали.

2018 година Гейтс обяви проект, по който работи, наречен „Codescope“, интерактивен сензорен екран за павилион, който позволява Лестърският кодекс да бъде изследван т всички. Това е начинът на Гейтс да насърчи другите да научат за историята на тетрадката на Леонардо, да видят всяка страница от оригиналното му писане, да получат преводи и дори да гледат анимирани версии на неговите рисунки.

„Тъй като не можете да докоснете самия Кодекс – той е пазен зад стъклото -„ Codescope “е следващото най-добро нещо за прелистване на страниците, на които великият човек е писал“, каза Гейтс в публикация, обявяваща проекта.

Героите ни вдъхновяват да бъдем най-добрите

„Лестърският кодекс“ е посочен като „изключителна илюстрация на връзката между изкуството и науката“. Това преди всичко цени Гейтс за Леонардо и определено го вдъхновява да бъде великият изобретател, какъвто е днес.

Всички ние имаме амбициозни цели, но понякога липсват мотивация, надежда и мъдрост да ги постигнем. Вдъхновяващи герои като Леонардо ни тласкат да възприемем същите навици и начин на мислене, които първоначално са ги направили толкова легендарни.

Вижте още:
Легендарните писатели: всяка котка е вдъхновение и изкуствоКакво обединява големите имена в литературата като Ърнест Хемингуей, Марк Твен, Чарлс Буковски, Жан-…Jul 31 2019skafeto.com


loading...