Летнишкото съкровище

Трима работници били покосени от жестока прокоба, след като през 1963 година откриват едно от най-прочутите съкровища по нашите земи – Летнишкото съкровище. Въпреки че не получили парична награда, откривателите на имането били наказани от съдбата.

Летнишкото съкровище е съставено от златни, бронзови и сребърни плочки, чиято изработка прави богатството едно от най-уникалните, откривани у нас и по света. С излизането му на бял свят обаче се отключва зла прокоба, която застига тримата мъже, които го открили в земите на северния град Летница.

Един от работниците умира, още когато съкровището било извадено от земята. Неговото име и до днес не се споменава от местните заради страх да не споделят участта му.

Мъжете работели в местността Христов баир, където копаели основите на нов обор за овце.

Летнишкото съкровище убива човек в момента на откриването

Тогава лопатата на един от тях – Кънчо Тинчев, ударила в нещо метално.

Когато се разровили, работниците открили, че под земята са разпръснати куп плочки с неясни изображения по тях. Разбирайки, че тези плочки са от злато, сребро и бронз, мъжете се зарадвали, мислейки, че са забогатели.

Радостта на един от тях обаче не траела дълго и малко след като извадили съкровището от земята, той се строполил върху него. На място бил повикан местният доктор Георги Николов, който само констатирал необичайната смърт.

Мълвата за откритото имане бързо се разнесла в града и след като кметът Тодор Байнов научил, наредил на работниците да му донесат всичките 23 плочки. Те веднага изпълнили нареждането му.

Летнишкото съкровище убива човек в момента на откриването

Слухът стигнал и до кварталния милиционер, с което тайната окончателно се разбулила. Отвели на разпит работниците, а те разказали всичко за находката. Кметът също бил повикан и принуден да предаде цялото съкровище.

Откривателите му не доживели до дълбока старост, като животът им е бил пълен с трагедии. Дъщерята на единия от тях изчезва при загадъчни обстоятелства, а синът на другия от работниците починал преди него.

Летнишкото съкровище убива човек в момента на откриването

Днес Летнишкото съкровище се съхранява Националния археологически музей. Изследователи казват, че подредени една до друга плочките описват пътя, който всеки тракийски войн трябва да извърви, за да достигне съвършенството.

Вижте още:
Ново разкритие от храм на хетите на 3200 години показва изумяващи фактиИзследователите може би са разкрили значението на 3200-годишна поредица от над 90 изсечени хетите ск…Jun 28 2021skafeto.com

Български артефакт пази кодовете на човешката цивилизацияРозетата от Плиска пази кодовете на човешката цивилизация. А близо половин век след археологическите…May 25 2021skafeto.com

Погребана над 4000 години, древна култура може да преосмисли „Люлката на цивилизацията“Как малко известно сред широката публика място на име Джирофт, може да промени позната ни история? Н…Mar 27 2021skafeto.com


loading...