Любка Кумчева

Трудни са старините на Любка Кумчева – една от легендарните фигури на телевизионния екран. Известната синоптичка се оттегли от професията преди 6 години, но въпреки огромния си трудов стаж продължава да получава минимална пенсия, пише Ретро.

Най-известната метеороложка у нас с неохота признава, че ѝ се налага да живее в постоянни икономии. Правила си сметка за всяко нещо, което слагала в кошницата в магазина. Дори най-нискокачествените колбаси били лукс за нея, а дните ѝ преминавали в скромния ѝ апартамент без никакво разнообразие, като театър, концерт или среща с приятелки в сладкарница. Кумчева все пак била благодарна, че поне не ѝ се налагало да дава цялата си пенсия за лекарства. Противно на спекулациите, че била едва ли не на смъртен одър, които се появиха в медиите преди време, Любка заявява, че е що-годе здрава. „Като една възрастна жена е нормално вече да имам здравословни проблеми, но те не са тежки и не умирам“, категорична е синоптичката от близкото минало.

Въпреки че вече отдавна не работи в БАН, тя продължава да е добре дошла сред колектива. За всеки неин личен празник бившите ѝ колеги я канели при тях, за да се видят и да я изненадат с подаръци. През годините Кумчева винаги е срещала добро отношение у хората. Не само сред почитателите ѝ, които и досега я разпознавали, въпреки че е променила коренно визията си, но и у всички знаменитости, с които съдбата ѝ се пресекла в годините, изкарани в БНТ. Зрителите все още си спомнят времената, в които чакаха с нетърпение прогнозата на Любка, за да си планират утрешния ден. За съжаление, тя не получаваше заплатата на сегашните телевизионери и пенсията ѝ е в минимален размер. Легендата Кумчева, с която са отраснали поколения, има 20 години стаж в БНТ, десет от които пред камерите и десет зад кадър.

Кариерата ѝ започва през 1968 г., когато в телевизията решават, че прогнозите за времето трябва да се водят от специалист. Обявен бил конкурс, който младата служителка на НИМХ спечелила. „Започнах с много страх и притеснение, защото прогнозата винаги се излъчваше на живо“, спомня си синоптичката. След раздялата с БНТ Любка продължи да работи за Института по метеорология. До пенсионирането си тя никога не е напускала БАН.

Виж още:Любка Кумчева неузнаваема след пенсионирането (СНИМКИ)От 6 години насам пионерката в прогнозата за времето – обичаната от поколения българи Любка Кумчева,…Dec 20 2020skafeto.com


loading...