България

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Едва ли някой от нас може да отрече, че България е една страна с богата история, която носи в себе си уникална култура, много богатства и изключителни забележителности. Именно те са това, с което трябва да се гордеем и да не забравяме, особено в дни на изпитания.

А знаете ли, че има някои неща у нас, които са първенци в целия свят и не могат да бъдат видяни никъде на друго място?

Вижте тези интересни факти за любимата ни България, които може би не сте знаели преди това:

1. България е една от най-старите европейски държави, основана през 681 г. Оттогава страната ни е единствената, която не е променяла името си. Неин основател е хан Аспарух, който след разпадането на Велика България довежда част от прабългарските племена в днешните Бесарабия и Добруджа, където се съюзява с местните славянски племена. Категоричната победа на прабългарите в битката при Онгъла през 680 г. води до подписване на мирен договор, с който Византия признава новосъздадената държава и се принуждава да ѝ плаща данък.

Изглед от останките в първата българска столица – Плиска

2. България се нарежда на трето място в Европа по брой археологически паметници след Италия и Гърция.

Античен театър (Пловдив)

3. Храм-паметникът Александър Невски е най-старата славянска православна църква в света.

4. Българската армия никога не е губила знамето си в битка.

5. Кирилицата е създадена от двама български монаси – Кирил и Методи през IX в. Тя е третата официална азбука на ЕС след присъединяването на България в Общността на 1 януари 2007 г.

6. В България е намерено най-старото златно съкровище. То е открито във варненският халколитен некропол. Датира от края на 5-то и началото на 4-то хилядолетие пр. Хр. Смята се че находките от „Варненското злато“ е най-старото технологично обработено злато в Европа и света. Този факт показва, че в тази ранна епоха на усвояване на металообработването, на Балканите вече са съществували наченки на държавно образуване и се е появила царската институция. Съкровището включва 850 златни предмета: диадема, обеци, огърлица, нагръдник, гривни, колан, златен чук, скиптър, златен модел на „бумеранг“ или „сърп“, две златни пластинки представящи животински фигурки, 30 стилизирани глави на рогато животно, златен астрагал (ашик). Т. нар. символични погребения на цар-жрец, който е магьосник ковач. Предметите са били покрити със златотъкано покривало, украсено в краищата със златни апликации във формата на овнешки или кози рога. Положени са инструменти – шило и длето. Съдържа още глинени „маски“ на човешки лица, чиито елементи са означени със злато – очи, уста, зъби и нос. „Лицата“ са богато украсени с диадеми, обеци, огърлица, а цялото лице е покрито със златотъкан воал, украсен с дребни златни мъниста. Количеството злато към днешна дата би се оценило на над половин милион лева, но всъщност струва много повече, предвид историческата му стойност. На практика е безценно. Намереното злато е истинска сензация. По целият свят находките са известни с името „Съкровището на Варненският халколитен некропол“, а цивилизацията, на която то е принадлежало „Културна Варна“. Това е най-голямото количество на обработено злато от 5-то хилядолетие пр. Хр. в целия свят. Последните изследвания показват, че варненското съкровище е първото свидетелство за човешка мисъл на нашата планета. Колкото и невероятно да звучи, цивилизацията, която е живяла по нашите земи е познавала златното сечение Фи и числото Пи. Територията на днешна България е била обитавана от могъщи цивилизации, притежаващи много злато – символ на власт, просперитет и могъщество. Затова определено е повод за гордост и историческо самочувствие.

7. Древният български календар се счита за един от най-точните в света. Източникът, от който се черпи информация за календарна система на прабългарите, е т. нар. Именник на българските ханове. В този кратък текст, намерен в Русия, има 12 двойки думи на прабългарски език, които може би означават календарни понятия. За свързването им с реални събития се използват документите на византийските историци за описаните в Именника събития. Приема се, че календарът е прабългарски, защото имената на владетелите са със сигурен прабългарски произход.

Именник на българските ханове

8. Пловдив е най-старият град в Европа.

Небет тепе в Пловдив

9. Българската народна песен „Излел е Дельо Хайдутин“ е изпратена в Космоса на борда на американската космическа сонда „Вояджър“.

Сондата „Вояджър“ и корицата на златната плоча с нейните инструкции за извънземни. Снимка: НАСА/JPL

10. Почти една трета от България е покрита с гори.

11. Военновъздушните сили на България разработиха първата военновъздушна бомба във военната история. Бомбата е използвана през Първата балканска война на 16 октомври 1912 г.

Самолетът „Албатрос“, с който Радул Милков и Продан Таракчиев прелитат над Одрин на 16 октомври 1912 г. (Снимка: Изгубената България)

12. Първата жена в света, участвала във военен полет, е българката Райна Касабова.

13. Най-високият връх на Балканския полуостров е връх Мусала, който се издига на 2925 метра над морското равнище.

Връх Мусала (Снимка: Deyan Vasilev)

14. България произвежда до 85% от розовото масло в света. Розите, отглеждани в Розовата долина на България (Казанлък), са основна съставка в производството на парфюми.

15. Българското кисело мляко е най-доброто в света. Бактерията Lactobacillus bulgaricus се среща само в България.

Вижте още:
Български артефакт пази кодовете на човешката цивилизацияРозетата от Плиска пази кодовете на човешката цивилизация. А близо половин век след археологическите…May 25 2021skafeto.com