Маедзава

Японският милиардер Юсаку Маедзава раздава на последователите си в Туитър (Twitter) 9 милиона долара, за да види дали парите ще ги направят по-щастливи, предаде Ройтерс.

Той определя инициативата си като „социален експеримент“.

Маедзава ще даде по един милион йени (9000 долара) на 1000 свои последователи на случаен принцип измежду хората, които са препредали негово съобщение в Туитър от 1 януари.

Това е сериозен социален експеримент, казва Маедзава във видео в ЮТюб, като допълва, че се надява да събуди интерес у учени и икономисти.

Милиардерът, който ще бъде първият частен пътник, летял около луната със Спейс Екс (SpaceX) на Илон Мъск, е известен с големите си покупки на произведения на изкуството и на спортни автомобили, но също така и със склонността си да размишлява по идеи като свят без пари.

Той свърза раздаването на парите с идеята за базов доход или теорията за осигуряване на периодични, безусловни плащания на всички граждани, която набра инерция в някои политически кръгове.

Маедзава посочва, че тъй като има парите и свободното време да направи такива плащания, той изпитва нужда да експериментира и да събуди по-голям дебат по темата в Япония.

Дискусията за базовия безусловен доход се породи на фона на нарастващото неравенство в доходите в САЩ, където през последните години някои от най-богатите инвеститори, като съоснователят на Майкрософт (Microsoft) Бил Гейтс и инвеститорът Уорън Бъфет обещаха да раздадат по-голяма част от богатството си, припомня Ройтерс.

Виж още:За 3 дни Китай се сдоби с 3 нови милиардериHoвaтa бopca в Kитaй – Ѕtаr Маrkеt, пoдoбнa нa Nаѕdаq в САЩ, ĸъдeтo ce тъpгувaт гoлeмитe тexнoлoгичн…Jul 24 2019skafeto.com

Гигантският златен астероид може да направи всеки на Земята милиардерНАСА се отправя към гигантският златен астероид „Психея 16“ през 2022 година НАСА наблюдава близък з…Jul 4 2019skafeto.com

Красива българка е пленила сърцето на австралийския милиардер, който строи „Титаник II“Австралийският милиардер Клайв Палмър, който е женен за българка, оповести, че през 2022 г. ще пусне…Oct 29 2018skafeto.com

loading...