Мартин Смочевски и Фарел
Мартин с кучето си Фарел, Снимка: Мартин Смочевски, личен архив

Мартин Смочевски е актьор. Завършил е средното си образование във 2 СУ „Акад. Емилиян Станев“, специалност „Бизнес и финанси“. Следва бакалавър „Актьорско майсторство“ в НАТФИЗ с ръководител проф. Снежина Танковска. За кратко е посещавал курсове за каскади в НСА „Васил Левски“.

Участва във филмите Лов на дребни хищници и „Номер 1″, както и в телевизионните сериали „Под прикритие“, „Господин Х и морето“ и „Ягодова луна“. Взема участие и в онлайн сериала „Viral“. Играе 3 години в театър “Възраждане” и Младежки театър „Николай Бинев“. Снима се в редица реклами на „Каменица“ и „Еврофутбол“.

– Разкажи ни малко за себе си: откога се занимаваш с кино и театър?

– Казвам се Мартин Смочевски, на 30 години съм и съм актьор по професия. Роден съм в София, но от няколко години живея във Варна. Обичам морето, а домът е там, където е сърцето ти. Затова и се преместих. Не помня откога се занимавам с кино и театър. Сякаш беше вчера, когато за първи път влязох в театъра, а всъщност съм бил толкова малък, че по това време все още не съм водил съзнателен живот. Всъщност като се замисля – занимавам се с кино и театър повече от 12 години! Леле, сега осъзнавам колко съм стар вече (смее се).

Мечтал ли си за това или стана сл­­учайно?

– Никога не съм мечтал да бъда актьор, да стана популярен или както сега е модерно да се казва – „мечка“. Стана случайно. А може би, не. Вярвам, че в живота няма случайности, а има знаци и ние трябва да ги следваме. Как стана всичко… Бях малък, гледах пиесата “Януари” по Радичков в Младежки театър и си казах: “Опитай това”. Тогава майка ми от много години работеше именно в този театър. След като й споделих плановете си, тя не беше много възхитена. Истината е, че професията или по-скоро “призванието“ да бъдеш артист в България, е ниско платена и неблагодарна. Въпреки всичко, не я послушах и ето ме сега, отговарям на Вашите въпроси.

Как к-попът вдъхнови едно момиче от София да следва мечтите сиК-поп музиката през последните години набира все по-голяма популярност в световен мащаб и у нас, но …Jul 31 2019skafeto.com

– Кои са най-големите трудности пред един стартиращ актьор?

– С най-голямата си трудност се сблъсках челно още в първият ден в НАТФИЗ. Това бе борбата с характера на едно израстващо човешко същество. А моят характер не е никак благ и беше кошмар за мен и останалите! Един ден моята преподавателка, проф. Снежина Танковска, се обърна към мен и ми каза – “Мартине, работи!”. Бяха трудни 4 години, изпълнени с всякакви емоции, но съм благодарен, че минах през всичко това! Като да изкараш казарма е!

Мартин Смочевски пред Skafeto.com за киното, театъра и своето куче актьор Фарел
Снимка: Мартин Смочевски, личен архия

– Как си представяш нещата след 10 години?

– Нещата след 10 години?! Това е една мистерия (смее се)! Представям си ги по следния начин: две-три деца, които ми се катерят по главата, а аз имам свободата да правя всичко, което си поискам. Що се отнася в професионален план – да направя филм. Даже ще се постарая да направя един филм още преди да изтече този срок, който току-що ми дадохте. Относно театъра, към този момент не съм с големи очаквания, защото всичко върви скоростно към крах. Въпреки това, бих се качил отново на сцената и да направя нещо различно. Да се опитам да върна надеждата към истинския театър, а не обичайните халтури. В истинските и качествените сюжети има всичко, от което зрителят се нуждае, за да си отдъхне от натовареното ежедневие.

– Какво мислиш за сериалите, които последните години станаха популярни в интернет? Какви са твоите виждания?

– Интернет пространството се движи със страшна сила. Харесва ми идеята за сериали и филми в интернет. Те са много по-удобни и по-достъпни. Ето, да вземем пример „Нетфликс“, които дадоха на Мартин Скорсезе 150 милиона щ.д., които не са му достигали да заснеме филма „The Irishman“. Ненормално е. Аз имах късмета да бъда част от два подобни проекта за „Vbox“. Много е интересен начинът на предлагане. Това, което бих посъветвал хората, занимаващи се с такава продукция, е да правят по-качествени продукти, а не да се фокусират само върху количеството. Когато караш хубава кола, вероятността хората да те забележат е по-голяма, отколкото да се качиш на метрото с още 1000 души в него (смее се).

Актьорът Иво Аръков: Откровено за „Ирония на съдбата“Както вече стана ясно, българският актьор и водещ на предаването „Мармалад“ Иво Аръков ще участва в …May 11 2019skafeto.com

– Тоест според теб този тип продукции имат успех?

– Определено имат. Въпреки че според мен на този етап успехът се дължи повече на факта, че обхваща аудиторията „10+“ години, а те буквално „изяждат“ интернета в момента. Проектът „Viral“, в който взех участие, се приближава най-близо до киното като качество, сюжет и начин на снимане. Иска ми се нещата да вървят в тази посока. Нека да научим младото поколение да гледат по-интересни неща от клюките в училище.

Мартин Смочевски пред Skafeto.com за киното, театъра и своето куче актьор Фарел
Снимка: Мартин Смочевски, личен архия

– Разкажи сега на нашите читатели за Фарел. Кой е той?

– Фарел е моето куче, който също е актьор. Породата му е „Джак Ръсел“ и е на 4 години. Това между нас е една истинска любов, която трудно може да съществува между хора. Проблемът е, че кучетата приличат на стопаните си. Имам предвид това, което Ви споменах по-рано за своя характер. Фарел е със същият буен нрав и не се поддава. Имаме сериозни проблеми с другите мъжки кучета. Но това е само отвън. Иначе е котка и е прекрасен (смее се).

– Как избра името му?

– Името дойде много случайно. Когато го взех на 45 дни, беше много популярна песента „Happy” на Фарел Уилямс (Pharrell Williams). Ситуацията беше следната: той беше на 50 дни – „топка с косми“, която постоянно скача върху дивана и обратно на пода. В същия момент звучеше тази песен и всичко си дойде на мястото. Сега като се замисля – няма случайни неща.

Мартин Смочевски пред Skafeto.com за киното, театъра и своето куче актьор Фарел
Фарел на снимачната площадка, Снимка: Мартин Смочевски, личен архия

– Как се случи да си партнирате с него в телевизионния сериал „Господин Х и морето“?

– Снимахме сериала във Варна, а аз бях част от екипа по организацията на почти всичко. Попитаха ме дали познавам някого, който дресира животни. По сценарий търсиха улично, женско куче. Аз, без да се замислям, попитах дали това може да бъде едно симпатично, домашно, мъжко куче. Казах си: “Мартине, какво правиш? Това е собственото ти куче и много добре знаеш, че е луд и няма да е никак лесно.” Впоследствие се оказа, че е роден талант! Да не кажа, че е по-добър от повечето ми колеги. В моя защита ще кажа, че не го мисля само аз (смее се).

– Очаквал ли си такова развитие за Фарел и беше ли предизвикателство за него да изпълнява задачите си в сериала?

– Никога не съм се и замислял, че кучето ми може да бъде актьор. А що се отнася до неговото поведение и справяне в сериала – не му беше предизвикателство. Истината е, че всичко изпълняваше с лекота, сякаш по цял ден само това прави.

– Според теб защо сериалът се хареса на публиката?

– Задавате риторичен въпрос – разбира се, че е заради Фарел. Та той е уникален (смее се).

– Има ли предложения за нови проекти и изяви?

– Засега нямаме ангажименти по нови проекти, но в България няма и много пазар за подобни неща. И нека да си кажем истината: в този бранш нещата се случват с връзки. „Пробутваме“ си своето, а аз не съм от хората, които обичат да се натягат. Ако му е писано, ще се случи.

– Какво обича да прави Фарел в свободното си време?

– За Фарел цялото време на света е свободно (смее се). На него му дайте да тича, някой да го чеше и е готов на всичко!

– Това ли е първата продукция в България с куче в главна роля?

– Да. Досега с кучета е снимано само в реклами. За мащабен проект като телевизионен сериал, мисля, че е първата продукция с куче в главна роля.

Мартин Смочевски пред Skafeto.com за киното, театъра и своето куче актьор Фарел
Мартин с кучето си Фарел, Снимка: Мартин Смочевски, личен архив

– Разпознават ли Фарел по улиците?

– Честно казано, Фарел е много харесван и разпознаваем. Разбира се, не са му искали автограф, тъй като ще му е малко трудно. Но със сигурност е по-популярен от мен.

– Според теб дали е разбрал, че се е снимал в сериал?

– Според мен милият Фарел не е осъзнал изобщо какво му се е случило. Опитах се да му обясня, но дали ме е разбрал, така и не ми потвърди. (смее се)

Актьорът Христо Шопов с откровена изповед! Вижте какво разказа тойЕдин от най-обичаните и талантливи български актьори Христо Шопов изгрява със своята ролята си на Ив…Apr 11 2019skafeto.com

loading...