Разгарът на едиакарския период, преди около 550 милиона години, е период на бум за живота в океаните на Земята. Петалонамидите с форма на птичи пера изсмукват хранителни вещества от водата, подобна на охлюв Кимбърела пасе върху микробни килими, а предците на медузите току-що започват да правят вълни. Но след това 80% от живота на Земята изчезва, без да остави никакви следи във вкаменелостите.

Сега ново проучване предполага, че тези липсващи вкаменелости сочат към най-ранното известно масово измиране на живота на Земята. Тези първи общности от големи, сложни животни са убити от рязък глобален спад в нивото на кислорода.

Това откритие може да има последици за съвременните океански екосистеми, застрашени от човешката дейност.

Учени разкриха 6-то масово измиране в древното минало на Земята
Невероятно добре запазен фосил на Kimberella quadrata.

„Това представлява най-старото признато голямо събитие на изчезване във вкаменелостите на животни“, казва водещият автор на изследването Скот Еванс, постдокторант във Virginia Tech. „Това е в съответствие с всички големи масови измирания, тъй като е свързано с изменението на климата.“

Животните са преминават през еволюционната въртележка на масово измиране поне пет пъти. Има ордовикско–силурийско и девонско изчезване (съответно преди 440 милиона и 365 милиона години), които убиват много морски организми. След това има пермско—триаскокоето е известно също като „Голямото умиране“ — и триаско-юрско изчезване (съответно преди 250 милиона и 210 милиона години), което засегва океанските гръбначни и сухоземните животни.

Учени разкриха 6-то масово измиране в древното минало на Земята
Philydrosaurus, хористодер от ранната креда, Китай

Последното масово измиране, преди около 66 милиона години в края на периода Креда, унищожава приблизително 75% от растенията и животните, включително нептичите динозаври.

Дали още едно масово изчезване трябва да бъде добавено към този списък е открит въпрос сред палеонтолозите от известно време. Учените отдавна знаят за внезапното намаляване на разнообразието от изкопаеми преди 550 милиона години, но не бе ясно дали това се дължи на внезапно масово изчезване.

Учени разкриха 6-то масово измиране в древното минало на Земята
Kainops invius, вид трилобит, ранен девонски период

Едно възможно обяснение би могло да бъде, че ранните трилобити – бронирани и често с глави на шлем морски членестоноги – са започнали да се конкурират с едиакарската фауна, което е довело до измирането на последната. Друго възможно обяснение е, че едиакарската фауна е живяла, но необходимите условия за запазване на едиакарските вкаменелости са съществували само до преди 550 милиона години.

„Хората признаха, че има промяна в биотата по това време“, казва Еванс. „Но имаше значителни въпроси за това какви могат да бъдат причините.“

За да отговорят на тези въпроси, Еванс и колегите му съставят база данни от едиакарски вкаменелости, които други изследователи преди това са описали в научната литература, сортирайки всеки запис по фактори като географско местоположение, размер на тялото и начин на хранене.

Екипът каталогизира 70 животински рода, които са живели преди 550 милиона години и установява, че само 14 от тези родове все още са съществували до около 10 милиона години по-късно. Те не са забелязали значителни промени в условията, необходими за запазване на вкаменелости, нито са открили разлики в начините на хранене, които да предполагат, че едиакарските животни са измрели поради конкуренция с животни от ранния камбрий, като трилобитите.

Но има една обща черта сред оцелелите организми: форма на тялото с голяма повърхностна площ спрямо обема, което може да помогне на животните да се справят с условия на ниско съдържание на кислород. Това наблюдение, съчетано с геохимични доказателства за намаляване на кислорода преди 550 милиона години, предполага, че Едиакаран може да е завършил с масово измиране, причинено от ниската наличност на кислород в океана. Изследователите публикуваха откритията си онлайн на 7 ноември в списание Proceedings of the National Academy of Sciences.

„Разгледахме модела на селективност – какво изчезва, какво оцелява и какво процъфтява след изчезването“, казва съавторът на изследването Шухай Ксиао, професор по геобиология във Virginia Tech. „Оказва се, че организмите, които не могат да се справят с ниските нива на кислород, са били селективно отстранени.“

Защо нивата на кислород се сриват рязко в годините на затихване на Едиакаран остава загадка. Вулканични изригвания, движения на тектонични плочи и сблъсъци с астероиди са различни възможности, спред Еванс, както и по-малко драматични обяснения, като промени в нивата на хранителни вещества в океана.

Учени разкриха 6-то масово измиране в древното минало на Земята

Независимо от начина, по който се е случило, това масово измиране вероятно е повлияло на последващото развитие на живота на Земята и може да има последици за учените, изучаващи как е започнал животът.

„Едиакарските животни са доста странни – повечето не приличат на животните, които познаваме“, каза Евънс. „След това събитие на изчезване започваме да виждаме все повече и повече животни, които изглеждат като днешните. Може да се окаже, че това ранно събитие е проправило пътя за по-модерни животни.“

Учени разкриха 6-то масово измиране в древното минало на Земята

Констатациите могат също да съдържат уроци за човешките заплахи за водния живот. Различни селскостопански политики и практики за отпадъчните води са въвели хранителни вещества като фосфор и азот в морските и речните екосистеми, като по този начин увеличават количеството водорасли, които се разлагат във водата и консумират кислород. Разпространението на „мъртви зони“, където нивата на кислород във водата са твърде ниски, за да поддържат живота, може да постави подобни предизвикателства пред съвременните животни.

„Това проучване ни помага да разберем дългосрочните екологични и геоложки въздействия на събитията с недостиг на кислород“, каза Сяо.

Вижте още:
Откриха останки от животно на 547 млн. годиниБиолози от Московския държавен университет и от Единбургския университет откриха останки от древното…Jan 16 2021skafeto.com 


loading...