Мексико Сити

На 1 юли 2018 г. една 55-годишна жена пренаписа историята на Мексико, спечелвайки безапелационно кметските избори в петия по големина град в света – Мексико Сити. Така Клаудия Шейнбаум Пардо става първата жена, избрана, а не назначена, за кмет на мегаполиса. А още по-любопитното в биографията й е, че Клаудия има български корени, пише Дир.бг.

Месец преди да победи в надпревара с още шестима кандидати, четири от които жени, Шейнбаум заявява в предизборна реч, че е много благодарна на своите баби и дядовци, които са емигранти от Литва и България.

От София до Мексико Сити

Клаудия Шейнбаум Пардо е родена на 24 юни 1962 година в столицата на Мексико. Баща й Карлос Шейнбаум, който е инженер-химик, също е роден в северноамериканската държава, но родителите му пристигат там от Литва през 20-те години на миналия век. Те са евреи ашкенази. Дядото на Клаудия бил търговец на бижута, привърженик на полулегалната Мексиканска комунистическа партия. Баба й пък държала в семейството да се спазват еврейските празници, да се говори на идиш и да се консумира ашкенази храна.

От София до Мексико Сити: „Българката“, която управлява 5-ия по големина град в света

Майката на кметицата на Мексико Сити – Ани Пардо е професор по биохимия и световнопризнат учен в областта на белодробната фиброза. Именно нейните родители – сефарадски евреи – бягат от София, за да се спасят от Холокоста. Те пристигат на пристанището във Веракрус през 1942 година. Ани Пардо е завършила сефарадското училище в Мексико Сити, след това биология и биохимия, за да стигне до признанието да бъде член на Мексиканската академия на науките.

И двамата родители на Клаудия Шейнбаум са били част от левите среди в Мексико през 60-те години на миналия век. Те протестират в защита на Куба и се присъединяват към големите студентски протести през 1968 година. Въпреки че дълги години семейството живее в еврейската част на квартал Поланко, след това се премества по-близо до Националния автономен университет на Мексико, където Ани Пардо работи.

От София до Мексико Сити: „Българката“, която управлява 5-ия по големина град в света

Клаудия е втората дъщеря на Ани и Карлос. Тя учи в либерални нееврейски училища, а след това завършва физика в университета, където преподава майка й. Като експерт по климатичните промени, тя е част от международен екип, който печели Нобеловата награда през 2007 г. Също като своите родители, Клаудия е студентска активистка и през 1998 година става член на Партията на демократичната революция, която дълги години е основната лява опозиционна сила в Мексико. Шест години по-късно Клаудия напуска, за да се присъедини към Движението за национално възраждане (МОРЕНА) на президента Андрес Мануел Лопес Обрадор.

През 2016 година, две години преди да бъде избрана за кмет на Мексико Сити, Клаудия се развежда със съпруга си Карлос Гисберт – бивш губернатор на Тлалпан. Двамата се женят през 1987 година, когато са студенти и имат дъщеря Мариана. Клаудия се грижи и за сина на Карлос от първия му брак – Родриго.

Преди 2 години Би Би Си включва Клаудия Шейнбаум в списъка на 100-те най-влиятелни и вдъхновяващи жени в света, а мексиканските медии продължават да я наричат „жената с дискретната усмивка, чиято житейска философия е да се дават възможности чрез образование“.

Още от Любопитно

loading...