ментолови цигари

Забрана за продажба ментолови цигари влиза в сила от днес в целия Европейски съюз, съобщи ДПА.

Забрана за продажбата на цигари и тютюневи изделия с различни вкусове бе наложена през 2016 г., но продукти като ментоловите цигари получиха гратисен период досега.

Регулацията е част от Директивата за тютюневите изделия на ЕС, която бе приета през 2014 г. след трудни преговори, отпор от страна на индустрията и съдебни искове. Тя включва и задължение 65 процента от опаковките на цигари и тютюневи изделия да бъдат покрити с предупреждения за вредата от тютюнопушенето, включително фотоилюстрации.

Заявената цел на забраната е да се намали процентът на пушачите сред младите хора. Като гарантират, че тютюневите изделия ще изглеждат и ще имат вкус на тютюн, новите правила ще помогнат да се намали броят на хората в ЕС, които започват да пушат, посочват европейските власти.

Според здравните експерти, ако пушите тютюн с ментов аромат, рисковете за здравето ви са по-големи, отколкото ако употребявате обикновен. С ароматните цигари пушачите вдишват по-голямо количество никотин и особено опасния въглероден моноксид, а отказването на ментоловия тютюн е далеч по-трудно дори за хора, които изпушват едва по 3-4 цигари дневно.

Виж още:Гена Трайкова страда от анемия: Новинарката пафка по 2 кутии цигари на ден въпреки заболяванетоГена Трайкова от години се борела с недостига на желязо в тялото си, или медицински казано – с диагн…Jul 16 2018skafeto.com

Това убива дори повече и от цигарите: България е на първо мястоВсяка година все повече хора умират от замърсяването на въздуха в Европа, отколкото от тютюнопушенет…Mar 25 2019skafeto.com

loading...