меркел паметник

Германският художник Вилхелм Кох създаде паметник на канцлера на Германия Ангела Меркел, на който тя седи на кон, съобщава Труд, цитирайки Der Spiegel. Паметникът с височина от 2,7 метра е отпечатан на 3D-принтер, след което е поставен във Фройденберг, Бавария.

Според създателя творбата не възхвалява политическите постижения на лидера на федералното правителство в Берлин, а е по-скоро сплав на „чиста ирония и лична благодарност“. Той смята, че имиджът на Меркел е „емблематичен“.

В интервю за германското издание Кох каза, че създаването на паметника е вдъхновено от изложбата с фотографии на Тил Бриглеб, която показва статуи на коне: „Бриглеб пише в книгата си, че този тип статуи вече са напълно излезли от мода. Трудно е да си представим някой политик да язди кон, освен може би Тръмп, Путин или севернокорейския лидер. В книгата си Бриглеб също пише, че подобна статуя определено не би била подходяща за един човек, а именно – Ангела Меркел“.

Доста кичозно! Вдигнаха паметник на Ангела Меркел, седяща на кон (СНИМКА)

Кох решава да опровергае тази теза. Творбата го интересува и от художествена гледна точка, защото той е скулптор. Тълкуването на образа на канцлера не е е била основната му грижа. „Независимо от политиката, г -жа Меркел е икона. Почти всеки знае от какво се състои нейният емблематичен образ: коса, дрехи, стойка и ръце. В Германия може би няма друг толкова разпознаваем човек“, казва Кох. Художникът обяснява и защо статуята няма постамент: „Това е свързано и със самата г -жа Меркел. Смята се за много скромна. Освен това при създаването на модерна конна статуя пиедесталът вече не е подходящ. Създава се впечатлението, че тя е тръгнала на конна езда през Оберпфалц. Може би конят е подарък от Тръмп“.

Меркел също няма нужда от седло и юзди, подчерта Кох: „Това е естествено за нея. Не исках да правя карикатура“. Според плана на Кох статуята ще стои на мястото си до следващото лято: „Дали това ще бъде реализирано, ще зависи от реакциите. Никога не знаеш какво да очакваш“.

Виж още:Гаф: Папата обърка Меркел с ПутинГлавата на Римокатолическата църква, папа Франциск I, се озова в неловко положение, след като в опит…Sep 3 2021skafeto.com

Меркел се изложи, мобилният ѝ телефон иззвъня на срещата с ПутинМобилният телефон на германския канцлер Ангела Меркел звънна точно в началото на разговорите с руски…Aug 20 2021skafeto.com


loading...