В родината ни има много места, които на пръв поглед изглеждат съвсем обикновени. Но когато се разровим в историята на дадено място и разпитаме местните, се оказва, че мистериите са неизменна част от него. Такъв е случаят и с родопското село Хухла. Оказва се, че в това селце всъщност има подземен град. Входът му се пази в строга тайна, но според жителите на селото скоро мистериите около подземния град ще бъдат разкрити. Хухла е място, което е известно с археологическите си находки.

Сред мистериите на селцето са и аномалиите в магнитното поле на това място.  Далеч назад във времето, 12 века преди Христа, магията на това място привлича древните тракийски жреци. Хълмът „Свети Илия“ става светилище, а водата от кладенеца, разположен на самия връх – лечебен феномен, познат по целия цивилизован свят.

„Тук в светилището са идвали хора от целия свят. И са търсели всеки своето лечение. Всеки хухленец знае, че като се качи на хълма, ако му е криво, ще се оправи, ако му е болно, ще оздравее“, разказва Иван Бунков – писател и организатор на празненствата „Мистериите на Хухла“.

Най-голямата мистерия на това свято място е огромен подземен град от тунели и водопади. Подходите към него обаче се пазят в строга тайна от малцината просветени в мистериите.

Мистериите на Хухла: Подземният град в Родопите
Подземния град

„Ние не го отваряме още, защото мислим, че държавата не е готова да приеме богатствата на това място. Чакаме да мине ерата на псевдоархеолозите“, обясни Иван Бунков.

Част от погребания лабиринт е старият кладенец на върха на възвишението. Отдавна пресъхнал, за него се носят легенди за силна лечебна сила и хиляди поклонници от близо и далеч.

Пресъхването на чудотворния кладенец се свързва с древна легенда. Всяка година тук идвал елен, който сам се предлагал да бъде пренесен в жертва. Една година еленът закъснял. Последвало мощно земетресение и кладенецът пресъхнал.

С идването на християнството възвишението „Свети Илия“ става място за преклонение пред светеца. Поверия разказват, че именно в този район е неговият гроб. Векове наред, в жегите навръх Илинден, момите от Хухла са катерили този връх. Макар и поизбледнял от времето, този ритуал все още е жив в спомените на най-възрастните баби в селото.

Мистериите на Хухла: Подземният град в Родопите
Крепост Родостица – Хухла. Намира се в местността Балък дере на границата с Гърция под ивайловградското село. Доскоро крепостта е била зад кльона на българо-гръцката граница. Това я е опазило от иманяри. Предполага се, че на възвишението на границата между планината и равнината и между България и Византия се е издигала не просто стражева крепост, както се смяташе, а замък на влиятелен аристократ. Дали е светски велможа или епископ, това ще покажат бъдещите проучвания.

Подземните лабиринти се свързват с времето, когато поминък на хората тук е било въглищарството и рудодобива. Смята се, че от светилището на връх „Свети Илия“ жреците са ръководели добива на ценните метали.

Друго мистериозно място е водопад на около 400 метра под върха „Свети Илия“. Твърди се, че от неговите основи тръгва тунел, който води до подземния град под село Хухла.

Местността около водопада е струтен вход на пещера. В околностите е намерена стилизирана скулптура на воин – доказателство за култовото значение на мястото.

„Просто няма място тук, което като се наведеш, да не бъка от археология“, коментира Иван Бунков.
НАСА: Най-чистият въздух на Земята е измерен в България! Вижте кое китно родопско градче е с най-хубав въздух!Природата на България е абсолютно изключителна. Всеки човек, българин или чужденец, се впечатлява от…Aug 6 2017skafeto.com

Що се отнася до подземния град, според местните, все още не е дошло времето, за да бъде разкрит той.

Те смятат обаче, че скоро и това ще стане и богатствата на тази находка ще могат да бъдат видяни от хората. Счита се, че под връх Свети Илия има водопад, в подножието на който е изграден таен тунел, който води до града.В САЩ се дивят на българско село, ето какво привлече вниманието…Старо Железаре е обикновено българско селце с около 500 жители. То обаче се прочу и зад граница, а с…Sep 27 2016skafeto.com


loading...