митове за виното

Тази напитка, позната още в древния свят, около чието производство и конумиране има създадени стотици митове и тайнства, е изключително богата на приятни емоции. Те се създават именно около разкриването на тайните, които заобикалят виното. Купуването, обслужването и консумацията на вино, често може да обърка човек и той да не знае кое наистина е важно и кое не чак толкова. Понякога хубавото вино струва наистина много пари, понякога – не.

In vino veritas“ („Във виното е истината“) е една от най-известните мисли, споделяни някога за виното, в случая от Плиний Стари. Ърнест Хемингуей пък казва: „Виното е най-великото постижение на цивилизацията.“

Всичко това влияе върху цената на една от най-желаните алкохолни напитки в света. И когато става дума за истински хубаво вино, неговата висока цена често е съвсем оправдана. Но не винаги е точно така.

"Скъпото - винаги е хубаво" и други митове за виното
Снимка: cottonbro from Pexels

Ето 3 мита за виното, развенчани от Forbes, които могат да ви спестят малко срам и не малко пари:

1. Виното е „живо“

Напротив, след като дрождите му умрат след ферментация, това е мъртво и разлагащо се нещо. Ако има нещо, което все още живее в бутилка вино след края на ферментацията – това са най-вече нежелани бактерии, които ще ви причинят проблеми.Така че, ако някой „сомелиер“ твърди, че дадено вино  струва скъпо, защото е „живо“, това просто не е вярно.

2. Червените вина стават по-добри с възрастта

Ако въпросната възраст е времето, прекарано виното във ферментация и отлежаване в бъчви от неръждаема стомана или дъб преди освобождаване, тази поговорка има смисъл. Но освен ако не е вино със значителна сложност и силни танини, то няма да стане много по-добро, след като бъде пуснато на рафтовете на магазините за вино. По-нататъшното стареене на Grand Cru Burgundies и Bordeaux е необходимо, за да им се даде възможност да узреят напълно, както и високотаниновите калифорнийски кабернета, но дори експертите в тези региони могат да дадат само най-неясните препоръки отвъд: „Изчакайте пет години“.

"Скъпото - винаги е хубаво" и други митове за виното
Grape Things from Pexels

3. Когато дегустирате вино трябва да всмуквате въздух и да завъртите виното няколко пъти в устата си, за да разкриете качествата или дефектите на напитката

Ако сте сомелиер, тоест професионален дегустатор на вино, който може да мине през 50 вина наведнъж, защото ги изплюва, това може и да е правилно. Но на вечеря в ресторант или вкъщи? Не. Ще изглеждате нелепо и ще засрамите близките си. Просто отпийте глътка вино и вземете решение дали ви харесва или не.

Едно от най-важните неща, които трябва да знаете за цената на виното и което може да ви спести доста пари е, че скъпите вина невинаги са скъпи поради техния недостиг, както често се твърди.

Това разбира се е вярно, когато говорим за Grand Cru Burgundies, Bordeaux и някои северноиталиански вина, които по закон са ограничени да се произвеждат само в рамките на определена местност и броя на бутилките, които излизат на пазара. Но това съвсем не се отнася за много други „редки вина“.

Проверявайте подадената ви информация и не забравяйте, че има наистина огромен сив пазар за редки вина, чийто произход често е под съмнение.

Вижте още:
Кратък наръчник за вино – числа, мерки, калории и видове бутилкиВ богатия свят на виното освен невероятно разнообразие от аромати има най-различни мерки за стандарт…Jan 30 2021skafeto.com

Греяното вино ще ви стопли душата. Ето какво е задължителноГреяното вино е традиционна зимна напитка, не само за България, но за целия европейски континент. По…Jan 24 2021skafeto.com

Носталгия: А бяха времена, в които се гордеехме с БГ винотоВинопроизводството у нас набира все повече привърженици, но още сме далеч от славните времена, в кои…Oct 13 2021skafeto.com


loading...