мляко с кафе ползи

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Как обичате да пиете кафето си? Докато за някои то трябва да е силно и чисто, други предпочитат няколко капки мляко в него. Оказва се, че тази комбинация от кафе и мляко може да има някои противовъзпалителни ползи за тялото ни.

Чували сме за полифенолите, за които е известно, че са естествени растителни съединения, имащи редица ползи за здравето. Според дългогодишни западни изследвания, тези мощни антиоксидантни съединения са важни за сърдечното здраве, за имунитета ни.

Според нови проучвания, полифенолите могат да се борят с възпаленията в организма, пише az-jenata.bg. Според проучване, публикувано в Journal of Agricultural and Food Chemistry, изследователи от Департамента по хранителни науки на Университета в Копенхаген и Департамента по биомедицински науки в Дания са тествали ефектите на полифенолите, когато се комбинират с протеини в хранителни източници. Те са изследвали какво се случва, когато богатото на полифеноли кафе се комбинира с богато на протеини мляко.

Изводите, до които стигат са, че когато имунните клетки са изложени на кафе с мляко, комбинацията от полифеноли от кафето и аминокиселините от протеина в млякото, засилват противовъзпалителните ефекти.

Всъщност изследователите откриват, че комбинацията от полифеноли и аминокиселини е два пъти по-ефективна в борбата с възпалението, отколкото полифенолите сами по себе си.

Авторите на изследването смятат, че това може да означава, че комбинирането на богати на протеини храни с плодове, зеленчуци и други богати на полифеноли храни може да подобри противовъзпалителните ефекти на храните, които консумираме.

В допълнение към кафето, някои от най-добрите хранителни източници на полифеноли са: горски плодове, зехтин, артишок, тъмен шоколад, боб, звездовиден анасон, ядки, мента, ябълки, сливи, спанак, червен лук, цикория, черен и зелен чай, какао на прах, червено вино и други.

В допълнение към млякото, което за предпочитане трябва да е качествено прясно мляко, някои от най-добрите храни, богати на аминокиселини включват: ядки, месо, риба, семена, домашно птиче месо, бобови растения, млечни продукти, други храни, богати на протеини, ферментирала соя и други.

В допълнение към борбата с възпалението, аминокиселините – включително аминокиселините с разклонена верига, имат няколко други доказани предимства:

– Подпомагат здравето на кожата, включително помагат при псориазис;
– Насърчават добрия сън;
– Потенциално подобряване на настроението;
– За добра спортна форма;
– Запазване на мускулната маса;
– Потенциално ускоряване на загубата на тегло.

Но борбата с възпалението не е единственото предимство на полифенолите. Тези впечатляващи растителни съединения, според изследвания, допринасят и за:

– Регулиране на кръвната захар;
– Възможно намаляване на развитието на рак;
– Предотвратяване на съсиреци в кръвта;
– Защита на здравето на сърцето;
– Помагат за предотвратяване на хронични заболявания.