Марс е враждебен свят за хората. С атмосфера, съставена от 95% въглероден диоксид, и при липса на магнитно поле като това, което предпазва Земята от космическата радиация, никой не би могъл да оцелее повече от няколко минути на повърхността на Марс без адекватна защита.

Изправени пред това препятствие, Масачузетският технологичен институт (MIT) и Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА (JPL) реагираха, като създадоха устройство, което трансформира изобилния марсиански въглероден диоксид в кислород.

Изобретението се нарича МОКСИ (MOXIE) и се основава на принципа в използване на ресурсите “Ин ситу”(На мястото) , основен в космическите изследвания.

МОКСИ: Амбициозният план на НАСА и МИТ за създаване на кислород на Марс

Той се състои в това да се възползвате от елементите на мястото, което се изследва, за да не се налага да използвате толкова много технологични и човешки ресурси.

Тази технология не само позволява на астронавтите да дишат на повърхността на Марс, но също така помага на ракетите да се издигнат по време на пътуването обратно към Земята, процес, който изисква тонове кислород.

По тази причина марсоходът на НАСА Perseverance , който кацна на червената планета на 18 февруари, има инсталирано едно от тези устройства, за да се тества ефективността му и по този начин да се използва в бъдещите по-мащабни мисии.

Как се произвежда кислород?

Първоначално намерението на НАСА не е било да получава кислород от атмосферата на Марс, а от леда, натрупан под повърхността на червената планета.

Този процес обаче би бил твърде сложен за ресурсите, които космическата агенция разполага в момента, обяснява главният изследовател на МОКСИ Майкъл Хехт на уебсайта на MIT.

Причината е, че ледът трябва да бъде изкопан и пробит, рафиниран и обработен преди освобождаване на кислорода, операция, която не може да се извърши роботизирано и ще изисква много сложни машини.

Поради тази причина MIT прибягва до техника, която, макар и малко по-опростена, има име, което е плашещо:

Електролизата на твърд оксид, която се състои в разделяне на елементите на съединение, в този случай въглероден диоксид, посредством електричество.

Молекулата на CO2 се състои от един въглероден атом и два кислородни и чрез този процес тези три атома се разделят, което води до образуване на молекула въглероден оксид (CO) и атом кислород (О), който ще се използва за дишане и изстрелване на ракетите.

За да направи това, MOXIE изсмуква въздуха от марсианската атмосфера с помпа, загрява го до около 800ºC и прилага електрическия ток, с който успява да освободи кислорода.

Поради високите температури, които се достигат, устройството е заобиколено от слой злато, което е материал, който не предава лесно топлината.Следователно предотвратява загряването на други части на кораба, в които се намира.

След извличането на кислорода се проверява дали отговаря на стандартите за чистота, необходими на космонавтите.

Целта на НАСА е кислородът, който се получи от този процес, да бъде поне 99,6% чистота.

Двойна цел: да дишаме и да се върнем на Земята
„Хората ме питат дали МОКСИ се разработва, така че астронавтите да имат какво да дишат. Но ракетите използват стотици пъти повече кислород от хората “, обяснява Хехт на уебсайта на MIT.

Следователно функцията на апарата е не само да позволи оцеляването на хората, но и да гарантира, че те могат безопасно да се върнат на Земята.

В този смисъл кислородът е необходим, защото, когато се комбинира с водород, той предизвиква експлозия, която позволява на корабите да преодолеят силата на гравитацията и да излетят от повърхността на Марс.

Според НАСА този процес изисква между 30 000 и 45 000 килограма кислород, поради което за бъдещи пилотирани мисии те се надяват да създадат МОКСИ до сто пъти по -голям и по-тежък, почти толкова, колкото самият Роувър Perseverance.Така той ще генерират около два килограма кислород на час.

В момента устройството, което носи Роувър Perseverance, е способно да произвежда кислород, но не и да го съхранява, недостатък, който НАСА ще трябва да реши при следващите пътувания.

Всъщност целта е да се стартира МОКСИ две години преди първите хора да се преместят на Марс, така че през това време той да генерира и съхранява достатъчно кислород, като по този начин гарантира успешно пътуване обратно към Земята.

 

Вижте още:
НАСА взе проба от повърхността на МарсРоувърът „Пърсивиърънс“ на НАСА успешно е взел първата си проба от марсианска скала и я е поставил в…Sep 7 2021skafeto.com

Марс е била обитавана планетаМеждународен екип от учени стига до заключението, че Марс е била обитавана планета, но неизвестна си…Aug 9 2021skafeto.com


loading...