Фил Филипов

Рядко се случва някой българин да стане личност, от която зависят много хора в световен мащаб, но точно такъв е случаят с Фил Филипов. Той е роден и израснал в Стрелча, но през 60те, само на 17 години, бяга в Америка. Това е по времето на комунизма, но Фил е избягал на запад, защото там има „и коли, и жени“, а не по политически причини, разказва самият той пред BG-VOICE. В САЩ се среща с Шефкет Чападжиев – друг успял българин по това време. Чападжиев разказва, че още когато вижда Фил за първи път, усеща, че това 17-годишно момче ще постигне много. И се оказва прав.

С неуморен труд и усилия Фил се издига във фирма за подемна техника и през 1993 г. той вече е неин президент. През 2003 година създава своя фирма и започва да оздравява предприятия, които са на прага на фалит.

Той си спечелва прозвището „Добрият диктатор“, защото изисква желязна дисциплина от служителите си. Освен това в Германия се получава конфликт между Фил и синдикатите, което пък му спечелва славата на „най-мразения шеф“ в Германия. Фил Филипов е оздравил и притежава заводи за техника в Китай, Мексико, България, Франция и Германия. През 2016 българинът отпразнува 70-я си рожден ден с луксозно парти в Лас Вегас, на което присъстват най-близките му хора от различни националности.


loading...