турско кафе

Преди време бях на гости на възрастна жена, която дълги години, живяла дълги години в Турция. Там тя бе придобила навика да пие „турско кафе“, което сама да си приготвя. Естествено бе овладяла всички тънкости на приготвянето му и ги демонстрира пред мен, поднасяйки ми чаша от този наистина божествен еликсир – да си призная, толкова изтънчен вкус и възхитителен аромат не очаквах! Накрая, домакинята сподели как се приготвя „турско кафе“ и аз ще споделя това с вас уважаеми дами и господа.

Преди всичко, имайте предвид, че турското кафе винаги се сервира с чаша вода; само така, като отпиете глътка и премахнете всички други вкусове в устата си, ще може да се насладите изцяло на кафето си! Кафето може да е приготвено с или без захар, в чинийката допълнително може да се поднесе типичен турски десерт или шоколадов бонбон. И когато го сервирате, започнете от най-възрастния гост – в знак на уважение! А сега да ви дадем подробностите.Вижте кога да изпиете първото си кафе и с какъв коктейл може да облекчите сенната си хремаСмята се за безапелационно, че ще се заредите с бодрост, ако сутрин – на гладно – изпиете чаша силно…Aug 9 2017skafeto.com

Първо, подгответе си студена филтрирана вода с разчет за всяка чаша готово кафе да сте сипали по чаша и половина вода в джезвето.

Второ, за всяка чаша кафе сложете по една ч.л. турско кафе в джезвето.

Трето, захарта – ако такава желаете – сложете още в началото в количество, съобразно вкуса и я смесете с кафето. Ако част от гостите искат кафето си без захар, първо сипете приготвеното чисто кафе на тях, след което върнете джезвето на котлона и добавете предвиденото количество захар.

Четвърто, водата със сместа от кафе и захар трябва да започне да се надига бавно, обезателно на среден огън и това ще ви отнеме от 3 до 4 минути.

Пето, когато кафето е почти готово да кипне, махнете го от котлона, вземете една лъжица и сложете от пяната във всяка една от чашите.

Шесто, когато течността заври, сипете от нея в чашите до половината им обем, върнете отново джезвето на котлона и след 10 – 15 секунди варене – долейте чашите.

Сега е време вие, заедно с вашите гости, да се насладите на божествената напитка! Накрая – не забравяйте – така приготвеното турско кафе е много силно, така че една чаша ви е напълно достатъчна!Експертите са категорични: Първата течност след ставане в никакъв случай не трябва да е кафе! Ето коя напитка ще ви гарантира тонус и добро здравеКафето се е превърнала в неделима част от всекидневието на много хора. Много хора го пият, още преди…Aug 7 2017skafeto.com


loading...