най-безопасни държави в света

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Независимо дали избираме следващата си дестинация за пътуване или пък мястото, на което искаме да заживеем нов живот, сигурността в една държава е един от най-важните фактори, които е добре да съобразим.

Затова всяка година австралийският институт Institute for Economics and Peace публикува данните от изследването си с индекса за глобален мир (GPI).

Обобщените резултати от тази година спрямо миналата обаче за съжаление показват влошена тенденция. Средното ниво на мир е спаднало с 0.07 процента, което не чак толкова изненадващо. Все пак, Covid пандемията видимо разтърси живота на почти всички по света.

Въпреки това, класацията на института не се различава много от предходните. Забележително е и, че държавата, която е на първото място по безопасност в света, се задържа като лидер вече за 13-а година.

Преди да споделим обаче коя е тя, както и останалите девет, ще направим уточнение. За да се състави списъкът, са взети предвид нивото на обществена безопасност и сигурност, степента на продължаващите вътрешни и международни конфликти, както и степента на милитаризация в съответната страна.

В рамките на тези области пък са разгледани цели 23 качествени и количествени показателя. Сред тях са нивата на лишаване от свобода, нивата на убийства, смъртни случаи от вътрешни конфликти, както и престъпността. А накрая резултатите се осредняват и колкото по-ниска е цифрата, толкова по-безопасна е държавата, пише Conde Nast Traveler.

Канада – 1.33

Тя е не само по-голяма по територия от САЩ, но и я изпреварва с не малко позиции в класацията. И въпреки че отчита стремглаво увеличение на престъпленията от омраза (особено срещу азиатци) и влошена икономика заради пандемията, Канада всъщност подобрява общия си резултат в сравнение с миналата година. Как го е постигнала ли? Благодарение на по-малкото случаи на лишаване от свобода и спада в износа на оръжия на глава от населението.

Чехия – 1.329

Страната подобрява резултатите си като понижава нивата на престъпност, военните си разходи и не отбелязва почти никакви случаи на тероризъм. Дори джебчийството не е основен проблем в големите градове като Прага. Добри новини за всеки, планиращ да пътува или да живее там.

Ирландия – 1.326

Миналата година тя остана извън топ 10, но ето че тази се озовава на осмо място в класацията. Колкото и бурни да бяха някои демонстрации в Ирландия срещу локдауна заради пандемията, там престъпността остава ниска, икономиката е стабилна, а доброжелателните ѝ жители явно също компенсират за моментните гневни изблици на протестиращите.

Швейцария – 1.323

На Швейцария също ѝ убягваше да се нареди сред почетните десет през изминалите години, но ето че сега е на седма позиция. Освен с ниски нива на престъпност, държавата може да се похвали и с високите доходи на глава от населението. Очевидно и в останалите категории бележи доста стабилни стойности, защото в едно доста ѝ куца. А именно – износът на оръжия. Оказва се, че Швейцария е сред десетте най-големи износители на оръжия на глава от населението за последните пет години.

Австрия – 1.317

Успява да се задържи в класацията като една от най-безопасните страни в света, въпреки терористичната атака от ноември 2020 г., която разтърси Виена. След нея обаче правителството реагира бързо като въведе ново законодателство. Сега то наблюдава много по-отблизо извършителите на тероризъм и така Австрия продължава да печели високи оценки за стабилна среда и добри отношения със съседките си.

Словения – 1.315

Дебютът ѝ в списъка може и да се случва едва през 2020 г., но важното е, че сега се задържа в него и дори се изкачва с няколко позиции нагоре. Доброто представяне на Словения се дължи на ниските нива на престъпност и риск от тероризъм. Гаранция, че всеки, който иска да разгледа красивите ѝ кътчета или пък да се пренесе за постоянно, ще спи спокойно нощем.

Португалия – 1.267

В последно време страната е определяна като все по-миролюбива. През 2014 г. Португалия все още излизаше от финансовата криза и беше нестабилна, но сега вече е дошъл ред за икономическото ѝ възраждане. Освен това задържа и ниски нива на престъпност. Като добавим към това и благоприятния средиземноморски климат и достъпното здравеопазване, не е чудно защо все повече хора са привлечени от Португалия не само като туристическа дестинация, но и като предпочитано място за живеене.

Дания – 1.256

Въпреки че в сравнение с Португалия климатът е по-студен, Дания също е често посещавана – както през лятото, така и през зимата. Отредила си е „сребърното“ трето място в класацията за най-безопасни държави в света благодарение на добре функциониращото си правителство, ниските нива на корупция и справедливо разпределение на ресурсите. А и още нещо любопитно е, че Дания е една от 29-те страни, в които жените са значително по-удовлетворени от собствения си стандарт на живот от мъжете.

Нова Зеландия – 1.253

В сравнение с други места по света, в Нова Зеландия практически няма вътрешни и международни конфликти и остава относително незасегната от глобалната Covid пандемия през последните няколко години. Един от негативните аспекти обаче е лекото влошаване на цялостния ѝ резултат тази година. Той се дължи на увеличаването на вноса на оръжия и военните разходи в страната.

Исландия – 1.1

Тя за пореден път си извоюва челната позиция и официално отново е най-мирната и безопасна държава в света. Исландия има едни от най-ниските военни разходи и проценти на международни конфликти в сравнение с другите страни, а процентът на задържани хора е най-ниският в цяла Европа – 33 процента на 100 000 души.