Хартията и печатането изиграват ключова роля по време на Ренесанса и Религиозните реформи в Европа

Четири са великите китайски открития, известни на света: компасът, барутът, хартията и печатната технология.

От древни времена има десетки други забележителни изобретения, които днес улесняват живота на хората по целия свят. Ето част от тях:

 

Компас

Преди изобретяването на компаса, изследователите са гледали слънцето, луната и звездите, за да установят посоките. Китайците първи използват магнитни скали, за да определят север и юг. По-късно тази техника бе вградена в дизайна на компаса.

Най-великите китайски открития

 

Хартия

Първата версия на хартия бе направена от коноп, парцал и риболовна мрежа. Тази груба хартия е създадена в по време на династия Западен Хан. Върху нея бе прекалено трудно да се пише и поради тази причина не бе широко разпространена. Евнухът Цай Лун от по-късния Източен Хан успя да измисли фина бяла хартия, изработена от кора от дървета, суров коноп, стари ленени парцали и риболовна мрежа, на която лесно може да се напише.

Най-великите китайски открития

Чингис хан и монголската империяМежду 1206г. и 1368г. една неясна група централноазиатски номади изниква в равнините и се създава ед…Dec 4 2019skafeto.com

 

Абак (сметало)

Китайският абак има седем или повече пръта и две части. Има две мъниста в горната част и пет мъниста в долната част за десетични дроби. Потребителите могат да добавят, изваждат, умножават, делят, да намират квадратни и кубични корени с китайския абак.

Най-великите китайски открития

 

Акупунктура

Акупунктурата е форма на традиционната китайска медицина, при която иглите са поставени по меридианите на тялото, които контролират потока на енергичта (чи). Тя бе спомената за първи път в първата китайска медицинска книга, начерена Хуанди Нейцин. Тя бе създадена по време на периода на Воюващите държави (475 – 221г. пр. Хр.). Най-старите иглотерапевтични игли са направени от злато и са намерени в гробницата на Лиу Шън, принц в периода на династия Западен Хан (206г. пр. Хр. – 28г. от н.е.)

Най-великите китайски открития

 

Клечки

По време на династия Шан (1700 – 1046г. пр. Хр) крал Син, наричан още крал Джоу от династия Шан, използвал клечки от слонова кост. С течение на времето до днес най-масово се използват бамбукови, метални и дървени клечки.

Най-великите китайски открития

Разпадът на династия Хан в КитайПадението на династия Хан (206г. пр.н.е. – 221г.) е спънка по пътя на цивилизационното развитие на К…Nov 27 2019skafeto.com

 

Хвърчило

Лу Бан (507 – 444г. пр Хр.) е инженер, философ и занаятчия, създал дървена птица през пети век пр. Хр., която на практика е служила като първото хвърчило. Хвърчилата за първи път са използвани като спасителни сигнали, когато Нанкин е нападнат от генерал Хоу Дзин през 6-и век. По-късно хвърчилата са ползвани и за забавление, стартирайки от периода на династия Северна Уей (386 – 534г.).

Най-великите китайски открития

 

Маджиан/маджонг

Съвременната версия на маджонг често се приписва на дипломатическия служител Джън Юмън от последната династия на Китай – Цин. Въпреки това, широко разпространено е мнението сред китайците, че официално тази игра съществува още от времето на династия Тан (618 – 907 г.).

Най-великите китайски открития

 

Сеизмограф

Въпреки че съвременният сеизмограф е изобретен в средата на деветнадесети век, Джан Хън, служител, астроном и математик от династия Източен Хан, измисля първия инструмент за измерване на земетресенията още през 132 г.

Най-великите китайски открития

Най-великите китайски открития

Тофу и соево мляко

Много учени приписват откритието „тофу“ на краля на династия Хан Лиу Ан. Има данни, че той е приготвял тофу по същество по такъв начин, по който се приготвя и днес. Соевото мляко също е китайско изобретение и е една от най-харесваните напитки за закуска в Китай.

Най-великите китайски открития

 

Чай

Чаеното растение идва от провинция Юннан и неговият чай е използван за първи път за медицински цели. Китайската чаена култура започва по-късно през династията Хан (202 г. пр. Хр. – 220 г. от н.е.).

Най-великите китайски открития

 

Барут

Китайците за пръв път използват барут, за да направят експлозиви, използвани от военните в периода на петте династии и десет царства (907 – 979 г.). Китайците са измислили оръдия, изработени от чугун, чугунени наземни мини и ракети. Барутът е бил използван и за направата на бамбукови фойерверки по време на династия Сон (960 – 1279 г.)

Най-великите китайски открития

 

Нефиксиран тип плоча за печат

Този тип плоча за печат е китайско изобретение. Заслугата е на Би Шън, занаятчия, който е работил във фабрика за книги в Ханджоу през 11-и век. Йероглифите се издълбават върху глинени блокове за многократна употреба, които след това се запалват. Подреждат на метална плоча, на която отгоре се намазва накрая с мастило. Тази технология допринася значително за историята на печата. Хартията и печатането изиграват ключова роля по време на Ренесанса и Религиозните реформи в Европа.

Най-великите китайски открития

В Китай откриха уникална гробница с 2 милиона монетиАрхеологията винаги е пълна с изненади. Когато започне една разкопка, екипът никога не знае какъв ще…Nov 22 2019skafeto.com

 

Електронна цигара

Пекинският фармацевт Хон Ли изобретява електронната цигара през 2003 г. В началото тя се продава чрез хонконгската му компания Жуюан.

Най-великите китайски открития

 

Градинарство

Градинарството има дълга история в Китай. За да се подобри формата, цвета и качеството на растенията, присаждането е използвано през 6-ивек. Оранжериите са били използвани и за отглеждане на зеленчуци.

Най-великите китайски открития

Биографията на Мао Дзъдун – бащата на съвременния КитайМао Дзъдун – (26.12.1893г. – 09.09.1976г.), бащата на съвременния Китай, не се помни само с въздейст…Nov 25 2019skafeto.com

Кратка история на Тайван и отношенията му с КитайРазположен на 160 километра край бреговете на Китай, Тайван има дълга история и сложни отношения с к…Dec 6 2019skafeto.com

loading...