University of Kent

Идеята да напиша статия за най-дългата дума в различните езици ми дойде много спонтанно. Реших, че ще бъде любопитна на много от вас. Кореспондирайки днес с един френскоговорящ белгиец чрез имейли, за пръв път ми направи впечатление думата „мадмоазел“. Тази прекрасна дума, всеизвестна на всички, има изключително необичаен за човек, който не владее френски език, правопис: mademoiselle. Ама че много букви, а? Поради тази причина веднага проверих коя е най-дългата френска дума и така ми хрумна да проверя и за останалите езици. Та ето ги и тях:

8 български думи, които идват от арабскиБългарският език е интересен, сложен и красив, заради богатството си от думи и звуци. Въпреки това т…Sep 28 2019skafeto.com

🇧🇬 Български език

Знаете ли коя е най-дългата дума в различните езици?

(Непротивоконституционствувателствувайте)

Когато Вазов с умиление възкликва „от руйни тонове какъв разкош, какъв размах и изразитост жива“ („Българският език“), едва ли визира точно тази „леко“ объркваща дума. „Непротивоконституционствувателствувайте“ (39 букви) е най-дългата дума в нашия език и означава „не действайте против конституцията“.

🇫🇷 Френски език

(Anticonstitutionnellement)

Знаете ли коя е най-дългата дума в различните езици?
clipartportal.com

Дори и в благозвучен и елегантен език като френския се крият някои думи, които оплитат езика на говорещите на моряшки възел. Anticonstitutionnellement (25 символа) е най-дългата традиционна дума, която е абсолютен еквивалент на нашата най-дълга дума и имат едно и също значение. Но в техническата литература дебне нещо с титанични размери. Терминът за най-големия протеин титин (или конектин) е с 189 819 символа (Methionylthreonylthreonylglutamin… няма да довършвам).

 

🇬🇧 Английски език

(Pneumonoultramicroscopicilicovolcanoconiosis)

Знаете ли коя е най-дългата дума в различните езици?

Английският е един от най-влиятелните езици в момента и определено може да ти „отвори много врати“. Докато се опиташ да произнесеш тази дума обаче, голяма част от тези врати май ще се затворят.

„Pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis“ е синоним на Silicosis (Силикоза – заболяване на белите дробове).

Терминът е цели 45 символа и е създаден от National Puzzlers’ League – организация, занимаваща се с лингвистични игри.

 

Поверия и суеверия, които са характерни само за БългарияНякои суеверия се срещат в цял свят като например това за черната котка на улицата или за петък 13-т…Aug 22 2019skafeto.com

🇩🇪 Немски език

(Bundespräsidentenstichwahlwiederholungsverschiebung)

Знаете ли коя е най-дългата дума в различните езици?

Според Марк Твен „вечността е създадена, за да може немският да бъде научен“.  Ако всички думи в този език бяха с такъв „калибър“, може би и неизмеримо дълго време нямаше да стигне.

Най-дългата дума в немския език е „Bundespräsidentenstichwahlwiederholungsverschiebung“ с 51 букви (ако не включваме числата до 1 млн., изразени с букви) и означава отсрочка на второто провеждане на балотажните избори за президент.

 

🇬🇷 Гръцки език

(Lopadotemachoselachogaleokranioleipsanodrimhypotrimmatosilphioparaomelitokatakechymenokichlepikossyphophattoperisteralektryonoptekephalliokigklopeleiolagoiosiraiobaphetraganopterygon)

Знаете ли коя е най-дългата дума в различните езици?
GetDrawings.com

О, не, не си оставих котката да стъпи върху клавиатурата. Това съвсем не е е шега и наистина има такава дума. Ако си бил в някой ресторант на гръцкото крайбрежие, сигурно си опитвал специалитети като калмари соте, пържен октопод или ризото с морски дарове.

Пробвал ли си обаче Lopadotemachoselachogaleokranioleipsanodrimhypotrimmatosilphioparaomelitokatakechymenokichlepikossyphophattoperisteralektryonoptekephalliokigklopeleiolagoiosiraiobaphetraganopterygon?

Това е измислено ястие, което драматургът Аристофан създал за комедията си „Женско народно събрание“, и със своите 173 букви е най-дългата дума в гръцкия език.

 

🇪🇸 Испански език

(esternocleidomastoideitis)

Знаете ли коя е най-дългата дума в различните езици?
art-saloon.ru

И испанският има какво да ни предложи откъм „лингвистична гимнастика“, която би препънала и най-опитния езиковед.

Най-дългата дума в този език е „esternocleidomastoideitis“ и означава възпаление на стерноклеидомастоидния мускул (кажи това бързо три пъти).

 

 

🇷🇺 Руски език

(превысокомногорассмотрительствующий)

Знаете ли коя е най-дългата дума в различните езици?

Как би се обърнал към някоя истински важна особа? Ваше височество, ваше превъзходителство?

Ако се чувстваш достатъчно уверен в руския си, можеш да използваш и чудовищно дългата дума „превысокомногорассмотрительствующий„.

Със своите 35 букви през 2003 г. тя влиза в книгата на рекордите на Гинес като най-дългата руска дума.
Сокотра – Лингвистичната машина на времето и тайна база на съветското разузнаванеСемитският език, на който говорят повече от 50 000 жители на Йеменския остров Сокотра, е езикова маш…Oct 7 2019skafeto.com

loading...