20:09 вторник, 21 май 2024

Най-завладяващите танцьори в киното

танцьори

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Танцовите сцени са винаги солта и пипера на филмовите продукции. Пресъздавайки емоциите си само с поглед и танцови стъпки, актьорите абсолютно завладяват зрителя и го карат да прикове цялото си внимание върху екрана. Танцът може да ни омагьоса както в грандиозните мюзикъли, от които е неотменна част, така и във филмите, от които не очакваме танцови изпълнения. Независимо от жанра на филма, танцът е уникална форма на диалог и взаимодействие между героите. Той е специален език, с чиято помощ се казва повече от това, което думите биха могли да изразят, а екранът се изпълва с енергията на движението.

Кои са най-гледаните филми на всички времена?Кой би могъл най-точно да оцени кои са най-гледаните филми на всички времена, освен хората, които ги…Jul 1 2019skafeto.com

Представяме ви емблематични сцени от филми с най-завладяващите танцьори в киното.

Чарли Чаплин в „Треска за злато“ (The golden rush) – 1925

Невероятно, но факт – една от най-забележителните танцови сцени в историята на киното всъщност е част от ням филм. Разбира се, че говорим за невероятната импровизация на героя на Чарли Чаплин – Скитникът, който изпълнява вълнуващия момент на ухажването с помощта на… вилици и хлебчета. Както се казва, понякога е нужна само малко оригинална мисъл.

Михаил Баришников и Грегъри Хайнс в „Бели нощи“ (White nights) – 1985

Един от най-добрите филми на 80-те събира на екран балет легендата Михаил Баришников и тъмнокожият танцьор Грегъри Хайнс и разказва историята на руски емигрант, който попадайки отново в родината си и се озовава под опеката на КГБ. Там, за негов отговорник е назначен… американски емигрант, който следейки действията му, постепенно започва да осъзнава колко илюзорна е представата му за Русия.

Ума Търман и Джон Траволта в „Криминале“ (Pulp Fiction) – 1994

За невероятната танцова сцена в „Криминале“ казахме всичко още в самото начало, ще допълним единствено, че през 2014 г. шедьовърът на Куентин Тарантино отпразнува 20-годишен юбилей от създаването си. Какъв по-подходящ повод да се позабавляваме с уменията на Ума Търман и Джон Траволта още веднъж?!

Райън Гослинг и Ема Стоун в „Ла ла ленд“ (La la land) – 2016

Химията между тези двамата си личи във всяка една филмова продукция, в която участват заедно. Толкова е голямо привличането между тях, че в тази танцова сцена, въпреки че не са професионални танцьори, се справят по най-добрия възможен начин.

Най-очакваните кинопремиери през юлиАко се чудите къде да отидете, за да се разнообразите през Юли месец, но до отпуската има още дни, е…Jul 6 2019skafeto.com

Катрин Зита-Джоунс в „Чикаго“ (Chicago) – 2002

„Чикаго“ е филм-мюзикъл за славата и парите в град Чикаго през епохата на джаз-а. Представлява филмова адаптация на мюзикъл от Бродуей със същото име. Филмът печели шест Оскара, в това число и за най-добър филм, както и три награди Златен глобус. Велма Кели (Катрин Зита-Джоунс) е кабаретна танцьорка и певица. Нейната слава се увеличава след двойното убийство, което тя извършва (убива съпруга си и сестра си).

Елвис Пресли в „Затворнически рок“ (Jailhouse rock) – 1957

Всеки знае кой е кралят на рока. Тази сцена с Елвис Пресли е просто легендарна. То несъмнено е сред онези танцьори, които са идоли за всички следващи поколения! Няма нужда дори да я коментираме, а песента завинаги остава в историята като емблема на рок’н’рол-а.

Джийн Кели в „Аз пея под дъжда“ (Singin’ in the rain) – 1952

Сигурни сме, че и на вас ви се е случвало да се разхождате в дъжда, умишлено или не, и да си спомняте за тази толкова еблематична сцена. Другото, в което сме убедени е, че няма човек, който да не асоциира тази песен с дъжда. Дъждовният степ на Дон (Джийн Кели) продължава да усмихва хората цели 65 години по-късно. Това е още един танц, вдъхновен от магичното опиянение, което само любовта може да причини. След като изпраща своята любима Кати (Деби Рейнолдс), трепета в сърцето на Дон минава през цялото му тяло и стига да краката му, които го понасят в щастлив танц из дъждовните улици. Това е танц, който никога няма да спре да ни радва със своята почти детска жизнерадостност. Джийн Кели танцува абсолютно сам пред камерата, без още танцьори, които да уплътняват действието, но въпреки това той успява да изпълни цялата картина.

Дженифър Бийлс във „Флашданс“ (Flashdance) – 1983

Алекс Оуенс е оксиженистка в Питсбърг, Пенсилвания. През деня работи по обектите, а през нощта е танцьорка в бар. Мечтаейки за кариера в балета Алекс получава финансова поддръжка от шефа си Ник Хърли и морална подкрепа от взискателната, но добросъвестна инструкторка Хана Лонг. Следва кастинг пред строгото жури и прочутата, наричана от филмовите почитатели „незабравима“ сцена с конкурсния танц и водната феерия…

Ал Пачино и Габриел Ануар в „Усещане за жена“ (Scent of a woman) – 1992

„Усещане за жена е виртуозен моноспектакъл. Като лутащ се между самосъжалението и агресивността холерик, Пачино хвърля искри наоколо с актьорското си присъствие. Понеже в началото на филма страшно сме ненавиждали този пияница полковник, то накрая просто не ни остава нищо друго, освен да го заобичаме.“ Сцената с тангото, присъствието на Ал Пачино, отношението му към партньорката му, музиката и всичко останало, е останало на всеки зрител в паметта и мислейки за танци във филми и най-емблематични танцьори, няма как да не направим асоциация с тази уникална сцена!

Дженифър Грей и Патрик Суейзи в „Мърсни танци“ (Dirty dancing) – 1987

Този е от онези приятни носталгични спомени, за времето, когато Дженифър Грей скача в ръцете на Патрик Суейзи. Несъмнено тази сцена ги прави най-завладяващите танцьори в киното! Краят на 80-те и началото на 90-те в България са такива, че филмът с двамата става един от любимите на тийнейджърите тогава. А онези, които са го гледали години след излизането му, също остават пленени.

Светлините в киносалона угасват и се появяват надписитеСветлините в киносалона угасват и се появяват надписите на филма. Един мъж пита съседа до него:
– Из…
May 2 2019skafeto.com