най-много българи

Ние, българите, обичаме да казваме, че “и ний сме дали нещо на света”.

Можете ли да познаете в коя държава има най-много българи?За съжаление обаче се оказва, че сме дали най-вече хора. От почти 9 милиона през 1989 година, страната ни намалява като население до около 7 200 000 днес.

Раждаемостта у нас е ниска, но не е много по-различна от тази в повечето западни общества. Причината за този срив е масовата емиграция през 90-те. Има множество българи навсякъде по света, но в класацията има няколко държави, които са най-честият избор на средностатистическия емигрант у нас. Вижте къде има най-много българи.

Емигранти, стига сте ревали! Ами върнете се. Заповядайте! Държавата чака такива като вас да си оправи икономиката

1. САЩ

Най-многобройната българска емигрантска общност зад граница се намира в страната на неограничените възможности. При последното преброяване в САЩ като българи се определят 95 588 души. Ако добавим и хората с българско потекло, то общността нараства до почти 300 000 души. Най-много българи живеят в Калифорния, но градовете с най-голямо българско население са Чикаго и Ню Йорк. Те се преселват там на поне няколко големи вълни през 20-ти век.

2. Германия

Български емигрантски общности в Германия има още времето на Турското робство. Именно там през 1846 година Иван Богоров издава първият български вестник – Български орел. Днес в страната живеят около 220 000 души от български произход, като общността непрекъснато се увеличава. Страната е истински магнит за кандидат-студенти, заради престижните си университети и силна икономика. Именно студентите са сред причините за бързото нарастване на общността след 2007 година.

Ще се завърнат ли някога в България нашите икономически емигранти, които заминаха за Испания?Едно е ясно, емиграцията води до изсмукване на по-способната и по-предприемчива част от българите от…Mar 16 2017skafeto.com

3. Испания

Третата страна в чужбина, в която има най-много българи, е Испания. Повечето българи там се преселват през 90-те години и работят в бързо развиващите се сектори на строителството и туризма. Точният им брой е обект на спорове – Испанското правителство изчислява, че са около 150 000, докато неправителствени организации поставят бройката по-близо до 250 000 души. Голяма част от преселниците там са от най-бедните региони на България – Северна и Северозападна България.

4. Италия

Следващата по големина българска общност се намира на Апенините. Профилът на българите в Италия е по-сходен с този на сънародниците ни в Испания – предимно икономически емигранти от 90-те години. Повечето живеят в Северна Италия, в градовете Милано, Флоренция, Верона и Торино. Към момента те се поне около 120 000 души. Българи в Италия обаче има много отдавна. Там, през далечната 1651 година, Филип Станиславов създава първата печатна книга на български език.

5. Великобритания

Хората се шегуват, че след вота за Брекзит, самото име на Обединено кралство е започнало да звучи саркастично. Това обаче засега не е прогонило българската общност във Великобритания. Според най-консервативните изчисления там живеят около 70 000 наши сънародници. Подобно на българската общност в Германия, тази във Великобритания нараства рязко след влизането ни в ЕС. Предстои да видим какво ще се случи с нея, след като Обединеното кралство реши да напусне Обединена Европа…

Ще превъзмогнем ли някога опашката за място в обединена Европа?България е на дъното на всички класации за държави в ЕС. Винаги сме на дъното и точно поради тази пр…Oct 2 2019skafeto.com

loading...