Пица

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Пицата е с древна история – нейни първообрази е имало още в древния Египет, в Елада, при етруските, персите… Вариантът, най-близък до сегашната позната ни пица, идва от Италия. За нейна „родина“ се смята Неапол преди настъпването на Ренесанса. Представлявала е питка от пшеничено брашно със свинска мас или зехтин, поръсена със зелени подправки и сирене.

Доматите започнали да се прибавят към средата на 18 век. Макар че навлизат в Европа два века преди това, дълго време се смятали за отровни и се отглеждали декоративно. Бедните „се престрашили“ да пробват с домати и така се наложил този зеленчук, без който днес пиците са немислими. Първата пицария в днешния смисъл е от 1830 година, като тя работи и сега.

Многобройните видове на италианската пица не са случайни – при всеки, според съответните кулинарни традиции, целенасочено са постигнати специфични аромати и вкусове. Така цялото това разнообразие се е разпространило по света. Представяме ви днес 10-те най-популярни пици в цял свят от Taste Atlas.

10Капричоза (Pizza Capricciosa)

пица
primochef.it

🇮🇹 Италия

Името на този вид пица се превежда буквално „капризна“ и изглежда доста подходящо, имайки предвид че добавките ѝ се менят спрямо региона, в който се приготвя. Най-често в нея присъстват домати, моцарела, гъби, артишок, шунка, маслини и нарязано твърдо сварено яйце, но в Централна и Южна Италия добавят също каперси, различни колбаси, а понякога дори и хамсия. Тази пица е любима на италианците през 80-те години, а в наши дни е консумирана в цял свят. Заслужена десета позиция.

Назад

Ново проучване: Пицата е по-полезна закуска от най-популярнатаПицата е едно от най-вкусните неща, които се услаждат на всеки от нас. Макар италианско ястие по про…Sep 12 2019skafeto.com