Шопската салата е в десетката на най-популярните салати в света

Думата „салата” на повечето езици в Европа е обща. Тя произлиза от латинското herba salta, което означава солена трева, зеленчук. Още по времето на омировите гърци, вкусът на пресни марули, чесън, лук, репички, праз и някои други зеленчуци, е бил добре познат. В Рим на салатата се отделяло специално внимание. Традиция тогава било самият домакин, а не някой роб да овкусява салатата на гостите си със зехтин, оцет и сол. Постепенно салатата се е наложила като част от менюто на всеки ресторант и е едно сред най-консумираните ястия в световен мащаб. В класация на 100-те най-популярни салати в света нашенската Шопска салата е заела почетното 9-то място. Вижте кои други салати влизат в почетната десетка на най-популярните салати в света от TasteAtlas.

10Късър (Kısır)

най-популярните салати
hurriyet.com.tr

🇹🇷 Мерсин, Турция

Късър е класическа турска салата, която се консумира в цял свят. Традиционно се приготвя от булгур, домати, мента, чесън, магданоз и лимонов сок или дресинг от нар. Лимоновият сок обикновено се използва в северозападна Турция, докато дресингът от нар се използва по-често в югоизточната част на страната. Салатата е идеална за шведска маса и мезе, но често се използва и като гарнитура към разнообразни ястия на барбекю.

Назад

За всички ценители: най-популярните сирена в света„Във Франция има повече сирена, отколкото дни в годината – с всякаква консистенция, от ронливо до по…Sep 2 2019skafeto.com