https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Кафето, без значение дали в малка или голяма чашка, остава най-консумираната напитка в света. Милиони хора по света започват деня си с нея. Тя е повод за срещи, сплотява ни и присъства на почти всяка бизнес или лична среща. Поради това решихме да ви разкажем малко за най-популярните сортове кафе по света.

Арабика

сортове кафе
Арабика

Вероятно вече сте запознати с това често произвеждано кафе на зърна; в крайна сметка то е над 60% от световното производство на кафе. Зърната Арабика се отглеждат на големи височини, в райони, където има постоянни валежи и има изобилие на сянка. Арабика дървета обикновено са лесни за грижи, тъй като те са сравнително малки и лесни за подрязване; малкият им ръст също прави събирането на реколтата по-просто.

Най-популярното и предпочитано кафе в света се отглежда предимно в югозападната част на планините на Етиопия, платото Бома в югоизточната част на Судан. То има още около 15 подвида.

Арабика е най-деликатният от изброените тук сортове. Тя е лесно повлияна от околната среда и предразположена към болести. Арабиката трябва да се отглежда с голяма грижа. Когато растенията Арабика се отглеждат в климат, където те не се развиват естествено, може да са необходими два пъти повече усилия, за да бъдат здрави.

Висококачествените зърна на Арабика имат светло тяло, притежават задоволително количество киселинност и имат склонност към многослойни аромати.

За най-добри резултати при приготвянето на кафето у дома, потърсете кафе Арабика, което има пълно тяло и по-ниска киселинност.

Имайте предвид, че качеството на Арабиката намалява, когато се сервира студено или със сметана.

Робуста

сортове кафе
Робуста

Вероятно сте чували и за Робуста, тъй като то е на второ място след Арабика като най-произвежданото в света кафе.

Родното място на вида Робуста е западна и централна Африка, от Гвинея до Уганда и южната част на Судан. Има значително по-високо съдържание на кофеин. Робустата е с дебели зърна и слаб аромат. То е с много по-ниска цена от кафе Арабика.

Неговото име не е случайно („robust“ – здрав, силен от англ.). Сортът Робуста е изключително толерантен към околната среда и практически имунизиран от болести. Кафето Робуста може да издържа на различни височини, но изисква горещ климат, където валежите са нередовни.

Кафето от робуста има почти двойно количество кофеин в сравнение с Арабика – всъщност кофеинът е това, което прави растенията на Робуста толкова здрави! Кофеинът действа като самозащита на растението срещу болести.

За най-добро вкусово изживяване, когато се приготвяте вкъщи, купете кафе Робуста, която има информация за начина на отглеждане – това често е информация, предоставена на торбичките от кафе с един произход – както многократно, земеделските производители се опитват да се възползват от популярността на Робуста и да отглеждат растението в неблагоприятни климатични условия, произвеждащи продукт, който не отговаря на стандартите.

Това е перфектно кафе за любителите на сметаната и захарта! Доброто Робуста кафе няма да губи вкуса при добавяне на мляко или захар (което го прави чудесен кандидат за виетнамско кафе или ледено кафе например).

Либерика

сортове кафе
Либерика

Расте на 20-25 метрово дърво в Африка. Има много силен аромат. Този сорт се използва рядко самостоятелно, а в повечето случай – като бленд за макиато, капучино и други.

Зърната на Либерика са по-големи от другите, често са асиметрични и са единственото кафе на зърна в света, което има толкова неправилна форма.

Смята се, че зърната имат уникален аромат, състоящ се от флорални и плодови нотки, с пълно тяло, което притежава опушен вкус.

Тези, които са пробвали кафе Либерика казват, че то е различно от всяко кафе, което те някога са опитвали.

Вижте още:
Супер интересни факти за кафето (ЧАСТ 1)Кафето е най-консумираната напитка в света след водата. Има хора, които го пият просто за удоволстви…May 22 2019skafeto.com

Супер интересни факти за кафето (ЧАСТ 2): Благодарим ви, кози!Кафето е най-консумираната напитка в света след водата. Има хора, които го пият просто за удоволстви…May 23 2019skafeto.com

Добрите и лошите страни на любимото ни кафеМненията за влиянието на кафето върху организма са много и противоречиви. Докато някои изследователи…May 20 2019skafeto.com