Перперикон

Нашата родина е страна, на чиято територия се намират множество археологични обекти. Някои от тях са известни на археолозите отдавна, а някои тепърва се откриват. Ахеолози от цял свят се стичат у нас, за да се учат и да изследват находищата ни. Средновековният археологически комплекс Перперикон се намира около Кърджали. Бил известен като „Светилище на императорите“.

Този древен свещен град привлича множество туристи и археолози. Смята се, че сърцевината на Перперикон е светилището на Дионис – Бог на виното и веселието. Благодарение на археолозите, вече е разкрита източната порта на крепостта.

Самият откривател на Перперикон е оставил бележка на своите бъдещи колеги – археолози, че има данни и за порта откъм източната страна. Сега това вече е факт! Интересното е, че след портата започват поредица от сгради и улици! Всичко това тепърва ще се проучва чрез допълнителни разкопки. Те ще стигат до южната страна на Перперикон, където също има данни за сгради. Цялата история на комплекса ще видите в следващото видео.

loading...