най-секси акцентът

Когато един човек говори, това обикновено прави определено впечатление на околните. Разбира се, тук става въпрос не само за съдържанието на това, което казва, но и за начина, езика и дори акцента, с който го казва. Учените определиха кой е най-секси акцентът в света.

Новозеландският акцент официално е обявен за най-секси в света, пише БТА, позовавайки се на резултатите от проучване, направено от туристическата компания „Биг 7 Травъл“, предават от novini.bg. Фирмата е оповестила, че анкетираните потребители намират начина на говорене в Нова Зеландия за „изключително очарователен“, благодарение на което местният акцент измества от върха австралийския. Второ място участниците в проучването отреждат на южноафриканския акцент, а трето – на ирландския.

Сред класираните в Топ 10 намират място още италианският, испанският и бразилският поргугалски. Езикът на любовта – френският, е поставен на седмо място. В дъното на класация за секси акценти са тайландският, румънският и хърватският.

Акцентът представлява фонетична и интонационна особеност в говора на даден човек, която се е получила под влияние на неговия майчин език или диалект и поради която неговото произношение се различава от преобладаващото в обкръжението му. Отделните диалекти и езици често се различават по особеностите на фонемите в тях, а също и по своята интонация и вид на ударението. Затова човек още от детската си възраст усвоява определени говорни навици, които не му позволяват да говори чисто друг диалект или език. Акцент може да придобие и говорещ на собствения си език повлиян от чужд език.

Така например по акцента е много лесно е да се разпознае националността на французин, който говори на английски език или руснак, който говори български. Понякога по акцента може да се разпознае и диалектният произход на говорещия. Така например за много от селата в източна България е обичайно да се извършва редукция на неударената полуотворена предна незакръглена гласна /ɛ/ изписвана като „е“ до затворена предна незакръглена гласна /i/, например /idni/ вместо /ɛdni/, /mlikar/ вместо /mlekar/ и т.н. Това е навик, който трудно се отвиква и издава произхода. В западните български говори от друга страна не е приета и редукцията на неударената полуотворена задна закръглена гласна /ɔ/ изписвана като „о“ до полузатворена задна закръглена гласна /o/ (макар че тази редукция е книжовната норма). Това също издава произхода и е един от факторите за наличие на социално противопоставяне „столичанин/провинциалист“.

Вижте още:Вкараха България в скандална туристическа класацияВкараха България в скандална туристическа класация, която показва някои традиции в различните държав…Jan 11 2020skafeto.comТакава класация на ски-курортите не сте виждалиСки-курортите по света са сред най-посещаваните места, особено когато е сезон. Те приемат милиони ту…Dec 7 2019skafeto.com

loading...