Най-скъпите търговски улици в Света 2022

Софийският бул. „Витоша“ се нарежда на 39-а позиция в света в класацията за най-скъпи търговски улици. Средният месечен наем за магазин от 100 кв. м на популярната столична дестинация е малко над 55 евро/кв. През 2020 година пък наемът доближаваше 60 евро/кв.м., пише money.bg.

Точно преди нас се нарежда най-скъпата търговска улица в Бразилия, Сао Пауло, а след нас е улица „Обходна“ в Словакия. Данните са от традиционното проучване Main Streets across the World на консултантската компания Cushman & Wakefield.

Спадът на цената на наемите се дължи на Covid-19 пандемията, като от началото на тази година е налице плавно възстановяване и завръщане към предходните нива. Докладът обхваща десетки държави в света, като България е представена със столичния бул. „Витоша“.

Най-скъпите търговски улици в Света през 2022. Ето къде се класира България
5-то Авеню

Най-скъпата търговска локация в света е 5-то Авеню в Ню Йорк. Тя измести лидера от миналата година Tsim Sha Tsui в Хонконг, който заема 2-ро място. Наем на търговски обект на най-скъпата търговска улица в света струва 1 756 евро на кв.м. (месечен наем). Пето авеню бележи и ръст с 14% спрямо времето преди Covid-19 пандемията.

Най-скъпите търговски улици в Света през 2022. Ето къде се класира България
Via Montenapoleone

На трето място в света и на първо място е Европа е Италианската Via Montenapoleone в Милано. Месечният наем е 1212 евро/кв. м.

Най-скъпите търговски улици в Света през 2022. Ето къде се класира България
New Bond Street

Следва я New Bond Street в Лондон с месечен наем от 1195 евро/кв. м.

Най-скъпите търговски улици в Света през 2022. Ето къде се класира България
Via Condotti

Третата позиция на Стария континент заема Via Condotti в Рим, чиято страхотна гледка от Испанските стълби започва от 1034 евро / кв. м на месец.

Най-скъпите търговски улици в Света през 2022. Ето къде се класира България
Шан-з-Елизе. Снимка: Jonathan Barsook

Парижката Avenue des Champs Elysees изпада първите три позиции и заема 4-то място с наем от 922 евро/ кв. м.

Сред останалите балкански столици се отличават Белград с „Кнеза Михаила“, която е на 42 позиция на Стария континент, с наемни нива от 82 евро/кв. м, както и Загреб с улица Ilica със среден наем от 73 евро/ кв. м. В Букурещ Calea Victoriei се нарежда на 46-о място с месечен наем от 53 евро / кв. м.

Световните пазари на дребно се възстановяват от пандемията. Към момента наемите остават средно с 6% под нивата си преди COVID-19. Подобна е тенденцията в Европа – наеми с 8% отстъпка спрямо нивата преди пандемията.

Възстановяването беше забавено през 2022 г. поради икономическите пречки от руско-украинската война не влияят добре върху наемите на търговски площи на някои пазари. Рим, Осло, Виена и Милано се представят по-добре, но възстановяването в Лондон, Париж и Мюнхен, продължава. Има и значителни различия в градовете, както се вижда в Лондон, където наемите в New Bond Street са с 11% под нивата преди пандемията, докато в Ковънт Гардън все още са с 30% под нивата, пише в доклада.

В София

„Въпреки че наемните нива на търговски площи и в центъра на София бяха повлияни от пандемията, тенденцията е към плавно повишаване и връщане към нивата от 2019 година“, коментира Красимир Петров, мениджър Управление на имоти и активи в Cushman & Wakefield Forton.

По думите му Бул. „Витоша“ привлича най-много наематели от сегмента на ресторантите и заведенията. Преобразуването му в пешеходна зона преди години, високите наемни нива и изместването на търговците към моловете и търговските паркове постепенно допринесоха за сегашния облик на централната улица.

Най-скъпите търговски улици в Света през 2022. Ето къде се класира България

Навлизането на нови кафенета и ресторанти на булеварда е ограничено, тъй като сградите там са основно жилищни и в много случаи етажната собственост отказва промяна на предназначението на партерните помещения в заведения.


loading...