Най-старата книга в света

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Oткрита през 1955 г. в поречието на Струма, близо до София. Предадена е за съхранение на Националния исторически музей през 2003 г. това е мистериозната Златна орфическа книга, считана от някои за най-старата книга в света.

Един уникален експонат в Националния исторически музей (НИМ) в София периодично привлича вниманието на специалисти и медии. Така наречената „златна орфическа книга“ се съхранява в музея още от 2003 година. Сглобена е от шест страници от почти 24-каратово злато с размери 5 на 4,4 сантиметра. Страниците са свързани със златни пръстени – и тъкмо това превръща обекта в „книга“. В златото са гравирани рисунки на кон, сирена, конник, лира и войска, както и текст с (предполагаемо) етруски букви. Смята се, че това произведение на изкуството е изработено 600 години преди новата ера.

„Най-старата в света. Ако е истинска.“

Малко след като се разбра за тази находка, агенция Франс прес и БиБиСи цитираха тогавашния директор на НИМ Божидар Димитров с твърдението, че автентичността на „златната книга“ била потвърдена от двама експерти в София и в Лондон.

Според БиБиСи, гравираните букви са етруски. Но тази писменост и до ден-днешен не е изцяло разчетена.

Буквите са базирани върху старогръцката азбука и по-късно залягат в основата на латинското писмо.

Самият език на етруските, който няма родство с никой от сегашните европейски езици, до момента остава отчасти неразбираем.

Находката е уникална. Досега етруски златни листове са откривани само поотделно, всички в Италия, където се заселват етруските, асимилирани от римляните във вековете пр.н.е., според тогавашното прессъобщение на музея.

Етруски територии и основни пътища на разпространение на етруски продукти

В обширна публикация по темата германският вестник „Ди Велт“ пише: „Ако автентичността на обекта наистина се потвърди, това действително би била най-старата книга в света. (…) Но специалисти извън България засега са скептични, защото до момента нямало нито една научна публикация за обекта.

А автентичността на книгата може да се дискутира сериозно едва когато се появят публикации по въпроса.

Един експерт и колекционер на редки книги, който пише в Туитър под псевдоним „Инкунабула“ и в професионалните среди се смята за високо компетентен, припомня например, че фалшификаторите обичат да предлагат на антикварния пазар тъкмо метални обекти.“

„Златната книга“ попадна и в една много интересна снимкова галерия, представяща 50-те най-стари неща в света и публикувана на сайта „24/7 Уолстрийт“. И в тази фотогалерия се разказва накратко историята на „може би най-старата книга в света„.

Вестник „Ди Велт“ коментира, че учените се съмняват най-вече дали наистина става дума за етруска писменост.

В дискусията се посочва, че може би си имаме работа с някоя от другите северноиталиански азбуки, възникнали върху основата на етруската. Според изданието, за автентичността на „златната книга“ в НИМ има един важен аргумент: етруските са поддържали широка мрежа от търговски отношения и са изнасяли свои луксозни стоки в най-далечни краища на Европа.

Дебатът за „Дунавската цивилизация“

В края на статията в „Ди Велт“ четем: „През последните десетилетия северната част на Южна Европа се превърна в център на многобройни находки, които поставят под въпрос досегашните познания за Бронзовата епоха. Някои учени като езиковеда Харалд Хаман дори защитават тезата, че преди появата на индогерманските племена там е съществувала т.нар. „Дунавска цивилизация“, която е дала решителни културни импулси на гърците.

Съмненията относно автентичността (на „златната книга“ – бел.ред.) произтичат главно от досегашната музейна политика на България. Както и в други югоизточноевропейски държави, тази политика много често обслужва по-скоро градежа на национални митове, отколкото научното познание.

През 2016 българите съобщиха, че край Плевен е открита глинена плочка, която доказвала съществуването на „Дунавската цивилизация“ и нейната собствена писменост.

В интервю за „Ди Велт“ обаче тази теза беше опровергана от Ернст Каузен, автор на ключови трудове за езиковите семейства по света и за индогерманските езици. При това той не беше единственият скептик“, пише в края на статията си „Ди Велт“.

До момента в света са открити около 30 отделни листа от „етруски орфически книги“, „но те не са свързани в книга“, казва Елка Пенкова, ръководител на археологическия отдел на музея, цитирана от BBC.

Единствено в България е открита цяла книга, чиито страници са съединени със златни пръстени.

Смята се, че етруските – един от най-мистериозните древни народи в Европа, са мигрирали от Лидия (дн. Западна Турция), заселвайки се в Северна и Централна Италия преди близо 3000 години и оставили малко на брой писмени сведения.