китай заболявания

Хронични заболявания като инсулт, проблеми със сърцето и рак на белия дроб са станали главните причини за преждевременна смърт в Китай през последните три десетилетия, според ново проучване. То показва тенденциите в здравеопазването в най-многолюдната страна в света, които все повече приличат на САЩ и други развити страни.

Проучването, публикувано тази седмица в авторитетния медицински журнал Lancet, показва, че тези състояния заменят белодробните инфекции и неонаталните заболявания като водещи убийци в Китай. Анализът предлага панорамен поглед върху новите здравни проблеми, пред които е изправена най-голямата икономика в Азия. Тъй като Китай се бори с по-сложни и дълготрайни болести, които са скъпи за лечение, промяната е все по-вероятно да увеличи разходите за здравеопазване.

Около 90% от 3.3 трилиона щатски долара годишни разходи за здравеопазване са за хора с хронични и психически заболявания, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

Подобно на много индустриализирани страни, Китай е достигнал критична точка през последните три десетилетия. В бъдеще тежестта на хроничните здравословни проблеми, особено сред възрастните хора, ще надхвърли значително инфекциозните заболявания.

Разходите за здравеопазване в Китай бяха 5% от брутния вътрешен продукт през 2016 г. в сравнение със 17.1% в САЩ, 11.5% във Франция и 9.8% в САЩ, по данни на Световната здравна организация.

Високото кръвно налягане, тютюнопушенето, високата консумация на сол и замърсяването на въздуха сега допринасят за смъртните случаи в Китай, се казва в проучването. Част от проект, наречен „Глобална тежест на заболяванията“, проведен от Института за измерване на здравето и оценка в Университета на Вашингтон, той изследва данните от 1990 до 2017 г.

Китайски туристи арестуваха джебчийка в центъра на Велико ТърновоПрестъпността в дадена страна влияе пряко на притока на туристи и никой не може да очаква сериозни п…May 2 2019skafeto.com

Изследването показа значителни различия в здравните проблеми на провинциално ниво. Хората в градските, крайбрежните и богатите провинции в Източен Китай са по-здрави от тези в селските и по-бедните райони на запад. Междувременно, националният процент на болните от диабет се е увеличил с повече от 50% между 2000 г. и 2017 г. поради променящия се начин на живот, включително повишена консумация на червено месо и намалени нива на физическа активност.

Китай се стреми да намали натиска върху обществената си здравна система, като се опитва да свали цените на лекарствата и да насърчи повече инвестиции в болниците.

Страната се възползва от намаляването на майчината и детската смъртност в продължение на почти три десетилетия, които са съпътствали икономическия растеж, както и от усилията си за прилагане на национални програми за борба с инфекциозните болести.

В САЩ сърдечните заболявания са водещата причина за смъртта през 2016 г., последвани от рак, инциденти, хронични заболявания на долните дихателни пътища и инсулт.

„Вавилонската кула от смартфони“: Китайски творец привлича вниманието към проблема за е-отпадъцитеКитайски творец в събота (30 март) разкри скулптура, изработена от изхвърлени мобилни телефони и офо…Apr 2 2019skafeto.com

Хроничната обструктивна белодробна болест, или ХОББ, и рак на черния дроб също са водещите причини за смърт в Китай.

В сравнение с държави със сходно ниво на икономическо развитие, като Русия, Китай има необичайно високи нива на инсулт, ХОББ, рак на белите дробове, рак на черния дроб, болка в шията и рак на стомаха.

До 1 година Китай пуска най-бързите в света безпилотни влаковеДо една година Китай планува да направи представянето на последното поколение безпилотни влакове „Ма…Mar 4 2019skafeto.com


loading...