Ежегодно НАСА получава милиарди долари финансиране за проектите си в областта на космонавтиката. По време на различни проучвания и тестване на различни продукти се повяват и възможности за изобретяването на предмети, които не са пряко свързани с космоса или дейността на НАСА.

Те са по-скоро продукти за масова употреба. По-долу ще видите част от нещата, които са изобретени от НАСА или са се появили вследствие на нейната дейност, според Съновник.бг.

 1. Изкуствени крайници

По принцип това изобретение, поне в първоначалния си вариант, е било предназначено за превозните средства в Космоса и е включвало изкуствена мускулна система със сензори, диамантни стави и специална пяна, които превръщат изкуствените крайници в многофункционални и жизнени такива.

 1. Оборудване за пожарникари

Специалният полимерен текстил, който се използва за униформите на пожарникарите, е първоначално използван за облеклото на космонавтите. Съвременните униформи включват не само пожароустойчиви материали, но и специален охладител, който циркулира из униформата и поглъща горещината.

Оборудването на пожарникаря включва и специална система за дишане.

 1. Слънчеви клетки

НАСА подпомага изобретяването и впоследствие подобряването на работата на фотоволтаичните клетки, които се използват за производство на енергия. Такава нужда възниква вследствие необходимостта от повишаване на ефективността на енергийните системи на борда на Международната космическа станция.

 1. Филтриране на вода

НАСА разработва система за филтрация на вода на борда на Международната космическа станция посредством йодни филтри. Това се прави с цел астронавтите да имат чиста и вкусна вода. Днес подобна система за филтрация се използва в цял свят и най-вече на рискови места.

 1. Автомобилни гуми

Не че НАСА са изобретили автомобилните гуми, но Goodyear използва технологията на НАСА за техните парашути Viking Lander. Така се появяват радиалните гуми, които са изработени от материал, който е по-здрав от стоманата и който удължава живота на гумите с няколко хиляди километра.

 1. Безжични слушалки

НАСА изобретява леките безжични слушалки заедно с двама пилоти на пътнически самолети, които изобретяват самата концепция за тях. Така безжичната комуникационна система на НАСА позволява астронавтите по-свободно и спокойно да общуват с наземните екипи.

 1. Замразените сушени храни

НАСА използва специална технология за изсушаване на храните посредством замразяване. Това намалява теглото ѝ с до 20%, но запазва 98% от хранителните качества на храната. Технологията е допълнително усъвършенствана от Нестле.

 1. Камерите на мобилните телефони

Знаехте ли го? Най-вероятно не. Много хора дори не биха и предположили. През 90-те години на миналия век в лабораториите на НАСА се появява миниатюрна система за заснемане на образи, която не се нуждае от много мощност, за да предаде качествена картина от Космоса. Днес тази технология се използва при производството на мобилни телефони и компютърни камери.

 1. Компютърна томография

Технологията, която НАСА използва, за да пресъздаде образи от Луната например, е послужила за основа на разработването на компютърната томография, а също така и на ядрено-магнитния резонанс.

 1. Бебешка храна

Знаете ли колко е трудно изхранването на един астронавт в Космоса? Много. Не може да заредите космическия кораб или ракетата с щайги с провизии. Всичко трябва да е специално подготвено, за да оцелее в без гравитация.

Изобретеното от специалисти на НАСА хранително растително масло на основата на водорасли съдържа основни мастни киселини, които човешкото тяло не може да синтезира. Те са послужили и за основа на множество бебешки храни днес.

 1. Шлайфана настилка

Това изобретение се появява вследствие на нуждата от по-голяма сигурност при кацане на совалките. В допълнение наличието на канали по пистата, които да отвеждат водата или поне да я събират от пистата, повишава сигурността при кацане.

 1. Пречистватели на въздуха

Също като пречиствателите за вода и тези се появяват от необходимост да се осигурят максимално безопасни условя на труд на космонавтите на Международната космическа станция. Те пречистват изкуствената херметизирана въздушна среда, която се характеризира с натрупване на етилен. Днес се използват масово в ресторанти, болници и други заведения, където има опасност от подобни натрупвания поради наличието на множество растения например.

 1. Мемори пяна

От доста години насам всички масово използваме възглавници и матраци от мемори пяна. Тя обаче се появява първоначално като подложка на седалките на космонавтите, което автоматично елиминирало нуждата от създаването на специални седалки за всеки отделен космонавт.

 1. Изолация

НАСА изобретява тънка и лека светлоотразителна предпазна екипировка, чиято технология и състав по-късно служи за производството на екипировка и съоръжения за къмпинг, изолация на сгради и дрехи и пр.

 1. Инфрачервените термометри за уши

Технологията, която НАСА разработва, се използва за улавяне и оценка на температурата на далечни планети. Днес ние използваме тези термометри за незабавно измерване на температурата без риск от предаване на инфекция.

 1. Водоустойчива технология за самолети

Температурата на 10 000 метра над земята дори и през лятото е изключително ниска, а какво остава за Космоса. Това носи голям риск за външната обвивка на ракетите и за екипировката вътре, а да не говорим за човешкия елемент.

През годините НАСА разработва множество решения за предотвратяване образуването на лед върху повърхността на ракетите. Част от тези решения днес се използват при пътническите и търговските самолети.

 1. Преносими компютри

Надали днес можем да си представим живота без преносимите компютри, с които толкова сме свикнали. Първият такъв, Grid Compass, се използва при множество мисии на различни совалки през 80-те години на 20 век. Компютърът е можел да комуникира с бордовите устройства и да изстрелва спътници.

 1. Специална LED технология

Първоначалната употреба на LED технологията е била за заместване на слънчевата светлина. С нея са се отглеждали растения на космическите совалки, както и за да се регулира съня на астронавтите. Днес тази технология се използва при различни медицински устройства, които отпускат мускулите и облекчават болката особено при пациенти с диагноза рак, Паркинсон и др.

 1. Компютърната мишка

Първата мишка е изобретена от Дъг Енгълбарт от Станфорд, който получава финансиране от НАСА, за да открие начин за по-добро взаимодействие между астронавтите и бордовите компютри.

 1. Маратонки за бягане

Специалната технология, по която се произвеждат подметките на съвременните маратонки за бягане, произтича от изобретената от НАСА каучукова матрица. Нейната цел е да поеме удара в случай на сблъсък и се поставя в каските на астронавтите.

Виж още:Няколко неща, които не знаем за ПарижВъпреки че Париж е един от най-посещаваните от туристи град в света, съществуват много факти за него…Feb 16 2021skafeto.com

Мъдри будистки мислиИзминали са няколко хилядолетия, откакто Сидхарта Гаутама, известен като Буда, започва да разпростра…Feb 11 2021skafeto.com

15 мъдри мисли за женитеОт незапомнени време човечеството се опитва да разгадае женската природа и да я разбере. В тази връз…Feb 8 2021skafeto.com

loading...