наска

Гигантските геоглифи на платото Наска (Nazca) са сложна система от напоителни канали. До този извод стигат група изследователи, ръководени от инженера Карлос Ермида.

Тези геоглифи са открити през 40-те години на XX век. Тъй като са огромни по размер, те могат да се видят само от големи височини. Учените са успели да преброят 30 рисунки, 700 геометрични шарки и около 13 хиляди линии и ивици. Геоглифите са на 2000 години.

Експерти, водени от Карлос Ермида (Carlos Hermida), изучават геоглифите в продължение на осем години.

Каква е целта на геоглифите на Наска?
Местоположение на линиите на Наска в Перу

Учените са установили, че те са канали за събиране на вода, създадени с помощта на технология още преди инките. Тази сложна система е била използвана за напояване на вече безплодната пустиня. Според изследователите, тази технология може да се използва и днес. Това ще помогне за спасяването на живота на милиони хора, живеещи в сухи земи.

Но, основният въпрос, защо хората тогава са направили тези системи под формата на различни видове животни и хуманоиди, остава загадка…

Каква е целта на геоглифите на Наска?

Различни теории

Антрополози, етнолози и археолози са изследвали древната култура на Наска. Една от хипотезите е, че хората от Наска са ги създали, за да бъдат виждани от божествата в небето.

Пол Косок и Мария Райхе разглеждат създаването на линиите на Наска с цел, свързана с астрономията и космологията, както е често срещано в паметниците на други древни култури: линиите са предназначени да действат като вид обсерватория, да сочат към местата на далечния хоризонт, където слънцето и други небесни тела се издигат или залязват при слънцестоенията.

Много праисторически местни култури в Америка и другаде по света са изграждали земни конструкции, които съчетават такива астрономически наблюдения с тяхната религиозна космология, както и късната мисисипска култура в Кахокия и други обекти в днешни Съединени щати. Друг пример е Стоунхендж в Англия. В Нюгрейндж, Ирландия има гробници, които са ориентирани да пропускат светлина през зимното слънцестоене. Джералд Хокинс и Антъни Авени, експерти по археоастрономия, стигнат до заключение през 1990 г., че доказателствата са недостатъчни в подкрепа на такова астрономическо обяснение.

Мария Райхе твърди, че някои или всички фигури представляват съзвездия. Към 1998 г. Филис Б. Питлуга, протеже на Райш и старши астроном в Планетариума Адлер в Чикаго, стига до заключението, че фигурите на животните са „изображения на небесни форми“. Според „Ню Йорк Таймс“ Питлуга „твърди, че те не са форми на съзвездия, а на това, което би могло да се нарече противоположни съзвездия, тъмните петна с неправилна форма в блестящото пространство на Млечния път.“

Алберто Росел Кастро (1977) предлага многофункционална интерпретация на геоглифите. Той ги класифицира в три групи: първата изглежда са коловози, свързани с напояване и разделяне на полето, втората са линии, които са оси, свързани с могили и каири, а третата е свързана с астрономически интерпретации.

През 1985 г. археологът Йохан Райнхард публикува археологически, етнографски и исторически данни, показващи, че почитането на планини и други водни източници преобладава в религията и икономиката на Наска от древни до най-нови времена. Той теоретизира, че линиите и фигурите са част от религиозните практики, включващи почитането на божествата, свързани с наличието на вода, което пряко е свързано с успеха и производителността на културите. Той интерпретира линиите като свещени пътеки, водещи до места, където тези божества могат да бъдат почитани. Фигурите са символи, представящи животни и предмети, предназначени да призовават помощта на божествата при снабдяването с вода. Точните значения на много от отделните геоглифи остават неизвестни.

Анри Стиерлин, швейцарски историк на изкуството, специализирал в Египет и Близкия изток, публикува книга през 1983 г., свързваща линиите на Наска с производството на древен текстил, който археолозите откриват и който е служил за увиване на мумии от културата на Паракас. Той твърди, че хората може да са използвали линиите и трапеците като гигантски примитивни станове, за да изработят изключително дългите струни и широки парчета текстил, типични за района. Според неговата теория фигуративните модели (по-малки и по-редки) са били предназначени само за ритуални цели. Тази теория не е широко приета, въпреки че учените отбелязват сходство в моделите между текстила и линиите на Наска. Те тълкуват тези прилики като произтичащи от общата култура.

Първото систематично полево проучване на геоглифите е направено от Маркус Рейндел и Джони Куадрадо. От 1996 г. те са документирали и разкопали над 650 обекта. Те сравняват иконографията на линиите с керамиката на културите. Като археолози те вярват, че фигуративните мотиви на геоглифите могат да бъдат датирани между 600 и 200 г. пр. Н.Е.

Въз основа на резултатите от геофизичните проучвания и наблюдението на геоложки разломи Дейвид Джонсън твърди, че някои геоглифи следват пътищата на водоносни хоризонти, от които акведуктите (или пукио) събират вода.

Каква е целта на геоглифите на Наска?
Сателитна снимка на област, съдържаща линии: северът е вдясно (координати: 14 ° 43’ЮШ 75 ° 08’З)

Други теории са, че геометричните линии могат да показват водния поток или схемите за напояване или да бъдат част от ритуалите за „призоваване“ на вода. Паяците, птиците и растенията може да са символи за плодородие. Предполага се също, че линиите могат да действат като астрономически календар.

Филис Питлуга, извършва компютърно подпомогнати проучвания на подреждането на звездите. Тя твърди, че гигантската фигура на паяк е анаморфна диаграма на съзвездието Орион. Освен това тя предполага, че три от правите линии, водещи до фигурата, са били използвани за проследяване на променящите се склонения на трите звезди от пояса на Орион. В критиката на анализа д-р Антъни Ф. Авени отбеляза, че не отчита останалите 12 реда на фигурата.

Той коментира най-общо нейните заключения, като каза:

Наистина имах проблеми с намирането на добри доказателства, за да подкрепя това, което тя твърди. Питлуга никога не е излагала критериите за подбор на линиите, които е избрала да измери, нито е обърнала много внимание на археологическите данни, които Кларксън и Силвърман са открили. Нейният случай не се отразява много добре на друга информация за крайбрежните култури, с изключение на прилагането, с фини изкривявания, на представленията на Уртон за съзвездия от планините. Както може да попита историкът Jacquetta Hawkes: получаваше ли желаната пампа?

Джим Удман предполага, че линиите на Наска не биха могли да бъдат направени без някаква форма на полет, за да се наблюдават за правилност фигурите. Въз основа на своето проучване на наличните технологии, той предполага, че балонът с горещ въздух е бил единственото възможно средство за полет по време на строителството. За да провери тази хипотеза, Удман направи балон с горещ въздух, използвайки материали и техники, за които разбра, че са били на разположение на хората от Наска.

Вижте още:
Discovery идва в България в търсене на АтлантидаНово предаване на Discovery Channel тръгна по стъпките на митичната цивилизация Атлантида, а проучва…Jun 5 2021skafeto.com

Какво се е случило с подводния град с пирамиди до Куба?Преди повече от десетилетие екип от изследователи работят по мисия за проучване на западното крайбре…Oct 29 2020skafeto.com

Погребана над 4000 години, древна култура може да преосмисли „Люлката на цивилизацията“Как малко известно сред широката публика място на име Джирофт, може да промени позната ни история? Н…Mar 27 2021skafeto.com

По-древни от пирамидите – нови разкрития в ирландски гробнициТе са по-древни от пирамидите. Нови разкопки в ирландски гробници разкриват неочаквани факти за могъ…Jul 28 2020skafeto.com


loading...