обувки зима

Цяла зима нашите обувки са изложени на много труден тест, като всеки ден са в досег с големи количества сол, луга и различни химикали, с които се третират улиците против заледяване. Колкото и качествени чепици да имаме, рано или късно ще забележим неприятните бели петна, които избиват непрекъснато.

Освен че развалят естетическия вид на обувката, солта и химикалите увреждат кожата и намаляват рязко живота й. Предлагаме ви един лесен трик, който се прилагаше успешно в казармата по времето на социализма. След като се приберете от заснежените улици, измийте обувките с топла вода (не трябва да бъде нито гореща, нито хладка). Увийте ги със салфетки или домакинска хартия на ролки. Когато обувките изсъхнат, хартията ще е извлякла и попила по-голямата част от солта.

Вечерта намажете обувките с обикновена боя (вакса) в същия цвят, но не я размазвайте, а я оставете на по-дебел и груб слой. Разнасянето на боята и лъсването на обувките направете на следващата сутрин преди да излезете. Дотогава част от ваксата ще е проникнала в кожата и ще изпълни идеално защитните си функции. Когато лъснете с четка обувките, веднага ще забележите, че блясъкът е много по-силен в сравнение с това, ако бяхме направили операцията веднага след полагането на боята.

Ето така нашите обувки ще успеят на оцелеят през повече от една зима!

Климатологът Георги Рачев огласи прогнозата си за времето на Коледа, Нова година и цялата зимаЗимата ще бъде нормална. Това заяви в студиото на „Европа сутрин“ по телевизия „Европа“ климатологът…Dec 5 2018skafeto.com

loading...