https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Гроб на Луната
На Луната има много боклук, вече сте чували за това. Хората са оставили следа след себе си: изоставени луноходи, части от ракети, камери, раници, топка за голф … Но също така на Луната се намира прахът на американския учен Юджийн Шумейкър. Той стана първият човек, погребан на Луната. Прахът на покойния астрогеолог бе поставена в специално направена капсула паметник. Тя бе поставена на борда на автоматичната междупланетна станция Lunar Prospector, която беше изпратена в орбитата на Луната на 7 януари 1998 г. Една година след края на мисията, Lunas Prospektor падна в кратера на южния полюс на спътника. Кратерът получи название „кратерът на Шумейкър“. Идеята за такова погребение дошла на ученика на Шумейкър Каролин Порко.

Луната се отдалечава от нас
Всяка година лунната орбита се отдалечава от Земята с около 4 сантиметра. Разбира се, скоростта на това „бягство“ не е толкова висока. Но за нашите потомци луната ще изглежда все по-малка, докато изчезне напълно.
Пълнолунието не ви позволява да заспите
Изследване, проведено от швейцарски учени, показва, че хората, които са по-близо до пълнолунието, спят не толкова дълбоко, произвеждат по-малко мелатонин и заспиват средно с пет минути по-дълго, отколкото в други дни. Изследователката на съня Мари Дюмонт предполага, че това се дължи на това че увеличаването на количеството светлина засяга нашия вътрешен часовник.
Сенките на Луната са по-тъмни, отколкото на Земята
Астронавтите, кацащи на повърхността на спътника, незабавно забелязаха това. Атмосферата, която разпръсва светлината на земята, я няма на Луната. Затова там няма меки полутонове.Талантливи българчета направиха фурор на олимпиада по астрономия! Адаш на Бойко Борисов спечелиДобрите новини за отлично представяне на български ученици в международни състезания напоследък няма…Oct 12 2016skafeto.com

Луната има свой собствен часови пояс
Това се нарича „Лунното стандартно време“, но няма нищо общо със земното. Годината на Луната е разделена на дванадесет „дни“, всеки от които трае като месец на Земята. Всеки „ден“ носи името на космонавт, който се е приземил на луната. „Дните“ са разделени на 30 „цикъла“, които след това се разделят на часове, минути и секунди. Времето на Луната започва, когато Нийл Армстронг за първи път стъпи на повърхността: първата година, първият ден и първият цикъл започнаха на 21 юли 1969 г. в 02:56:15.
На Луната има много големи температурни разлики
Въпреки факта, че тя е в същото благоприятно разстояние от Слънцето като Земята, температурата там е различна. През деня температурата може да се повиши до 90 градуса по Целзий. Въпреки това, на полюсите температурата се поддържа някъде към -240 градуса по Целзий. Това се дължи на липсата на атмосфера.Астрономите обезпокоени: Днес на Слънцето имаше незапомнено мощно изригване в посока на Земята, последствията са непредсказуеми (СНИМКА)Астрономите са сериозно обезпокоени от явленията, свързани със Слънцето, които наблюдават в последно…Sep 7 2017skafeto.com