Гроб на Луната
На Луната има много боклук, вече сте чували за това. Хората са оставили следа след себе си: изоставени луноходи, части от ракети, камери, раници, топка за голф … Но също така на Луната се намира прахът на американския учен Юджийн Шумейкър. Той стана първият човек, погребан на Луната. Прахът на покойния астрогеолог бе поставена в специално направена капсула паметник. Тя бе поставена на борда на автоматичната междупланетна станция Lunar Prospector, която беше изпратена в орбитата на Луната на 7 януари 1998 г. Една година след края на мисията, Lunas Prospektor падна в кратера на южния полюс на спътника. Кратерът получи название „кратерът на Шумейкър“. Идеята за такова погребение дошла на ученика на Шумейкър Каролин Порко.
На Луната е погребан човек! Запознайте се с 6 неизвестни факта за спътника на Земята

Луната се отдалечава от нас
Всяка година лунната орбита се отдалечава от Земята с около 4 сантиметра. Разбира се, скоростта на това „бягство“ не е толкова висока. Но за нашите потомци луната ще изглежда все по-малка, докато изчезне напълно.
Пълнолунието не ви позволява да заспите
Изследване, проведено от швейцарски учени, показва, че хората, които са по-близо до пълнолунието, спят не толкова дълбоко, произвеждат по-малко мелатонин и заспиват средно с пет минути по-дълго, отколкото в други дни. Изследователката на съня Мари Дюмонт предполага, че това се дължи на това че увеличаването на количеството светлина засяга нашия вътрешен часовник.
Сенките на Луната са по-тъмни, отколкото на Земята
Астронавтите, кацащи на повърхността на спътника, незабавно забелязаха това. Атмосферата, която разпръсва светлината на земята, я няма на Луната. Затова там няма меки полутонове.Талантливи българчета направиха фурор на олимпиада по астрономия! Адаш на Бойко Борисов спечелиДобрите новини за отлично представяне на български ученици в международни състезания напоследък няма…Oct 12 2016skafeto.com

Луната има свой собствен часови пояс
Това се нарича „Лунното стандартно време“, но няма нищо общо със земното. Годината на Луната е разделена на дванадесет „дни“, всеки от които трае като месец на Земята. Всеки „ден“ носи името на космонавт, който се е приземил на луната. „Дните“ са разделени на 30 „цикъла“, които след това се разделят на часове, минути и секунди. Времето на Луната започва, когато Нийл Армстронг за първи път стъпи на повърхността: първата година, първият ден и първият цикъл започнаха на 21 юли 1969 г. в 02:56:15.
На Луната има много големи температурни разлики
Въпреки факта, че тя е в същото благоприятно разстояние от Слънцето като Земята, температурата там е различна. През деня температурата може да се повиши до 90 градуса по Целзий. Въпреки това, на полюсите температурата се поддържа някъде към -240 градуса по Целзий. Това се дължи на липсата на атмосфера.Астрономите обезпокоени: Днес на Слънцето имаше незапомнено мощно изригване в посока на Земята, последствията са непредсказуеми (СНИМКА)Астрономите са сериозно обезпокоени от явленията, свързани със Слънцето, които наблюдават в последно…Sep 7 2017skafeto.com

loading...