история ферари

72-годишно пътуване от „прост“ състезателен екип до бизнес за 27 милиарда долара

Ферари е една от най-ценните марки в света и с невероятно интересна история. Италианският производител на суперавтомобили и участник във Формула 1 – се оценява на 27 милиарда долара. За разлика от много от съперниците си, Ферари стартира първо като състезателен екип, а след това идва автомобилната компания. През 2018 г. от Ферари са доставили повече от 9250 автомобила, което увеличение с 10,2% спрямо предходната година.

Ферари изминава дълъг път от началото си като новоизграждащ се участник в състезания преди повече от 70 години. През 2015 г. пускането на акции на компанията (IPO) на Нюйоркската фондова борса води до оценяването на компанията до близо 10 млрд. долара. Почти четири години по-късно пазарната капитализация на Ферари надхвърли два пъти това число, стигайки до 27 милиарда долара. Това прави автомобилостроителя една от най-ценните и разпознаваеми марки в света; логото на „подскачащия кон“ е синоним на секс, пари и висок стандарт.

Гледайки в нейната история Ферари не винаги е била глобалната луксозна марка, която сега се търгува в Ню Йорк. Ранните дни на компанията като производител на състезателни автомобили са били по-скоро скромни, а на италианско-американска състезателна звезда Чинети се наложило да започне трансформацията на марката в блестящия суперкар познат сега по света. Успехът на компанията привлича интереса на големи бизнеси за придобиването й, а по-късно и съперничество от страна на Форд – преди Ферари да стане част от Фиат и в крайна сметка от конгломерата Фиат-Крайслер.

В продължение на много години Ферари изкуствено ограничаваше годишното си производство, за да запази изключителността на своите автомобили. Въпреки това, от тяхното IPO през есента на 2015 г., компанията непрекъснато увеличава броя на автомобилите, които доставя на клиентите. През 2018 г. 9251 нови ферарита са намерили пътя си към клиентите по целия свят, което е увеличение с 852 автомобила или с 10,2% спрямо 2017 година.

Но дори и при повече от 9 000 автомобила годишно, Ферари са все още изключително редки. Всъщност повечето от моделите на компанията са ограничени в предлагането, тъй като продажбите са ограничени не от това колко хора искат да си купят кола, а от това колко много хора могат да го направят.

Ето страхотната история на невероятния 70-годишен път на Ферари:

През 1908 г. десетгодишният Енцо Ферари вижда първото си състезание с коли и веднага се запалва по спорта. Като млад, Енцо е мобилизиран от италианската армия в Първата световна война.

Невероятната история на Ферари

След войната, Енцо трудно намери работа в автомобилния бизнес. Кандидатствал е за работа във Фиат, но е отхвърлен поради изобилието от безработни ветерани от войната. В крайна сметка той намира работа в по-малките производители на автомобили.

В началото на 20-те години Енцо е в Алфа Ромео като шофьор на състезателни коли. Други колеги в компанията са легенди като Тацио Нуволари.

През 1929 г. Енцо стартира Scuderia Ferrari или „Отбор Ферари“. Все още не е имало компания за автомобили – Скудерия се състои от група шофьори, които се състезават с колите, които притежават.

Екипът се състезава предимно с автомобили Алфа Ромео. До 1933 г. Scuderia Ferrari се превръща в състезателна дивизия на Алфа.

Невероятната история на Ферари

През 1937 г. Енцо затваря Scuderia Ferrari и става ръководител на състезателния екип на Алфа Ромеро – Alfa Corse. Но това няма да продължи дълго, защото новата длъжност не го прави щастлив.

Една седмица след напускането на „Alfa Corse“ през 1939 г. Енцо стартира Auto Avio Costruzioni (AAC). AAC 815 е първият автомобил на Ферари, създаден самостоятелно.

Невероятната история на Ферари
Wkimedia Commons/Arnaud 25/CC BY-SA 3.0

През 1940 г. AAC построява два автомобила модел 815. За тях е забранено да носят името на Ферари поради несъгласуваното споразумение между Енцо и предишните му работодатели. Споразумението забранява на Ферари да използва името си по отношение на състезания или състезателни автомобили в продължение на поне четири години.

Въпреки че Втората световна война принуждава Ферари да съкрати състезателните си дейности, компанията се връща в бизнеса веднага след войната. През 1945 г. компанията въвежда нов V12 двигател, който ще се превърне в едно от легендарните предложения на компанята.

Невероятната история на Ферари
Ferrari

През 1947 г. Ферари стартира модел 125. А тъй като споразумението с Alfa вече не е в сила, това е първата кола, която носи името на компанията, като по този начин създава легендата, каквато я познаваме днес.

Невероятната история на Ферари
Ferrari

В края на 40-те години Луиджи Чинети – състезател от италиански произход и американски гражданин – се обръща към Ферари за перспективата да произвеждат спортни автомобили за обществеността.

Ферари се колебае, защото основната му цел е да печели състезания. В този момент от турбулентната история единствените автомобили, които Ферари продава, са за частни клиенти. Чинети започва да се състезава и печели с колите на компанията по целия свят.

В началото на 50-те години Луиджи Чинети получил спортните автомобили, които искал, и отворил първото представителство на компанията в САЩ. Шоурумът наЧинети се намирал в Манхатън, но по-късно е преместен в Кънектикът.

САЩ стават огромен пазар за колите на Ферари. Дори и днес той остава най-доходоносния пазар за марката. Това отваря вратите за бизнеса на италианската фирма. Легендарни автомобили като „Калифорнийския паяк“ (California Spider) …

Невероятната история на Ферари
Ferrari California Spider

… а също така модела GTO и …

Невероятната история на Ферари
Ferrari GTO

… и появилата се малко по-късно Testa Rossa …

Невероятната история на Ферари
Ferrari Testa Rossa

До 60-те години колите на Ферари вече са демонстрирали своята потентност по и извън пистата.

През 1963 г. главният изпълнителен директор на Форд – Хенри Форд II скача на възможността да закупи автомобилния бизнес на Ферари… Сделката се проваля, след като Енцо разбра, че Ферари ще трябва да поиска пари от Форд, за да се състезава.

Разгневен от неуспеха си да направи сделката, Форд решава да победи екипа на Енцо на състезанието 24-те часа на Льо Ман.

Тогава Ферари обаче е царят на Льо Ман. Енцо и неговият отбор доминират в изтощителното 24-часово състезание за издръжливост на спортни автомобили – спечелвайки го шест пъти поред от 1960-1965.

Невероятната история на Ферари

До 1966 г. претендентът на Форд срещу колите на Ферари е готов. Легендарният GT40 трябва да се състезава в Льо Ман.

Невероятната история на Ферари
Ford GT40

Хенри Форд II си отмъщава. GT40 печели Льо Ман със зашеметяващ 1-2-3 финал (първо до трето място е за различни състезатели, каращи с новия модел на Форд), с което доминирането на Ферари завършва.

От тук насетне Форд ще спечели четири години подред – от 1966 до 1969 година.

До 1969 г. Енцо осъзнава, че компанията му се нуждае от допълнителни ресурси не само за успех, но и за оцеляване. През същата година Ферари продава 50% от бизнеса на компанията, която веднъж вече е отказала да даде работа на основателя й – Фиат!

Енцо Ферари умира през 1988 г. на 90-годишна възраст. Но преди смъртта си той се разписва с една последна кола, за да отбележи 40-годишнината на компанията. Могъщото F40:

Невероятната история на Ферари
Ferrari F40

След смъртта на Енцо Ферари, дългогодишният управител Лука ди Монтедземоло заема длъжността президент на компанията, а по-късно и председател и продължава страхотната история на италианската компания. Под негово ръководство Ферари се превръща в глобална луксозна марка през 90-те и 2000-те години.

Невероятната история на Ферари
Лука ди Монтедземоло | Снимка: Wikipedia (CC-BY 2.0)

Днес компанията продава своите супер коли за стотици хиляди долари.

Невероятната история на Ферари

А хипер колите за милиони.

Невероятната история на Ферари
Лимитираното Ferrari LaFerrari Aperta, бройка от което се продаде на благотворителен търг за над 16 млн. лева

Ферари също лицензира всичко – от дрехи до бижута.

Невероятната история на Ферари

На състезателния фронт, Ферари все още са едни от най-добрите в играта. Отборът им във Формула 1, наричан отново Scuderia Ferrari – спечели осем световни първенства между 1999 и 2008 година.

Невероятната история на Ферари
Михаел Шумахер – най-успешният пилот за всички времена

Със своето първично публично предлагане на акции, Ферари завърши трансформацията си от стартиращ състезателен отбор до глобална марка от няколко милиарда долара. Но верни на своите корени, компанията търгува на Нюйоркската фондова борса под символа RACE.

Повод за гордост! Българин сътвори суперавтомобил!Пред котдралата Александър Невски в столицата беше изложена първата българска суперкола! Тя е произв…Jul 19 2016skafeto.com


loading...