неподозирано свойство

Кафето е напитка, която повечето хора консумират ежедневно. По отношение на това дали е полезно или не, има няколко мнения. Едното е твърдо „за“ кафето и за полезните му свойства, а другото – твърдо „против“. Разбира се, тук се намесва и личния вкус. Така или иначе, учените продължават да го изследват и са намерили още едно неподозирано свойство на този продукт.

Учени от медицинския колеж „Бейлор“ (Baylor College of Medicine, Хюстън) откриха още едно важно последствие от редовната употреба на кафе, пишат от zdrave.to. Специалистите споделиха резултатите от изследванията си на годишната среща на Американския колеж по гастроентерология.

В научната работа са участвали 34 души. Всички те претърпели скринингова колоноскопия. Общо 97 проби от биопсия на лигавицата на дебелото черво от различните му сегменти са взети от пациентите. Учените са сравнили разнообразието и разпространението на различни бактерии при хора, които рядко или често (над 82,9 милиграма на ден) консумират кофеинови напитки.

Участниците сами са посочили нивото си на консумация на кафе във въпросниците. Специалистите са установили, че редовната консумация на кафе влияе положително върху състава на чревния микробиом и помага за предпазването от редица заболявания. Оказало се, че практически няма разлика в бактериалния състав в зависимост от количеството консумирано кафе.

Но броят на някои видове бактерии варирал доста силно. Например, в тялото на любителите на кафе са открити повече противовъзпалителни бактерии и по-малко вредни бактерии. Гастроентеролозите обаче предупреждават, че пиенето на кафе на празен стомах е вредно за храносмилателния тракт, сърцето и нервната система. Прекомерната консумация на кафе води до отслабване на организма – особено в есенния период. Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да използвате каквито и да е диети и средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!Най-важните тънкости за хубаво турско кафеПреди време бях на гости на възрастна жена, която дълги години, живяла дълги години в Турция. Там тя…Oct 1 2019skafeto.com
За кого е опасно кафетоКафето е една от най-разпространените и популярни напитка в света. Милиони хора пият кафе ежедневно,…Sep 11 2019skafeto.com

loading...