Много неща ще видиш уличката към „Стария кавак” -другото интересно заведение за хранене, фурната на Башиянов, Моникса, бившето кафене на Кункулията. На север е църквата „ Свети Спас” , „Архангели Михаил и Гавраил” и „ Света Параскева” , пък в далечината виждаш купола на църквата „Успение Богородично”.

Сред красивите старинни къщи ще откриеш „Щаронските” къщи на бежанците. Ще видиш и нови къщи. Като цяло смесица от стилове и времена, обградени от цветя и плодни дръвчета. Витае аромат на прясна пържена риба, бадури и сушена скумрия сафрид-чирос.

Продължаваш без почивка сред безкрайни сгради. Откриваш все нови и нови места. Интересни като къщите на Хасон Марков, Ламбринови, къщата на бай Вангел Хайтов, превърнала се по- късно в ресторант „Лозарска къща” на Балкантурист, полузакритата църква „Свети Тодор”, срещу нея впечатляващата къща на Радионови и стигаш до крайния изток и пред теб се изправя оградата на Граничната застава, някогашният моряшкия пост.
Помните ли Несебър преди 60 години? (СНИМКИ)
Помните ли Несебър преди 60 години? (СНИМКИ)
Помните ли Несебър преди 60 години? (СНИМКИ)Потрес! Перничанин засне нещо отвратително в морето между Слънчев бряг и Несебър (ВИДЕО)Перничанин е изпратил видео на ZaPernik.com от Слънчев бряг. Видеото показва какво се случва в морет…Aug 18 2017skafeto.com

Църквите са безкрай, казват били 42. А крволичестите улички са готови да объркат всеки новодошъл гост, който е тръгнал да се разходи из възрожденските улици. Понякога приличат повече на пътеки, отколкото на улици, но е приятно когато нашепват спомени и понякога страховити истории.

По преките се чува ехото от рибарите. Стъпват тежко с големия улов – тлъсти връзки скумрия, сафрит, паламуд и какво ли още не изобилие от онова време. Рибарите са честни и добри хора! Трудолюбиви. Смесица от българск и и македонски ще чуеш да говорят. Сякаш многоезична симфония се носи около теб.

Несебър беше точно това през далечната 1958 година със своите 2333 жители през 1956 година-мил мой спомен ,който остана в сърцето ми !The Miror с умопомрачителни думи за Слънчев бряг: Не е за изпускане – евтино, спокойно и красиво е, пише изданиетоЧерноморският ни курорт Слънчев бряг получи неочаквано признание в британската преса. Вестник Мирър …Sep 14 2017skafeto.com


loading...