Lamborghini Countach

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Светът и човешкият прогрес не стоят неподвижни и много неща, които бяха познати само преди няколко десетилетия, безвъзвратно потънаха в забрава. Това важи и за автомобилната индустрия, пише money.bg. Например модерните автомобили нямат система за ръчно стартиране на двигателя. Съвременните автомобили са по-удобни и по-безопасни.

Вече вървим към момента, когато те ще бъдат контролирани от изкуствен интелект. А някои познати елементи на колата ще бъдат напълно ненужни до 2030 година.

Двигател с голям работен обем

Techno Classica 2019

Дори и сега срещу колите с големи двигатели в развитите страни се води безмилостна борба. Те са обложени с повишени данъци, от тях се събират екологични такси, а в обществото се култивира мнението, че обемният двигател е лош.

Ако преди автомобилните производители поставяха мощни V12 бензинови двигатели в колите, сега електрическите двигатели са предпочитани, тъй като са по-безопасни за околната среда. Електрическият мотор осигурява скорост и пъргавина, което е важно за съвременните автомобили.

Например новото Lamborghini Countach все още е оборудвано с V12 двигател. Но производителите уверяват, че това е последната кола с такъв агрегат. Скоро всички спортни автомобили и суперколи ще се произвеждат с електрически двигатели.

Огледала за обратно виждане

В някои модели производителите на автомобили вече заменят обичайните огледала за обратно виждане с иновативни външни камери. По-специално те присъстват в Audi e-tron и Lexus ES. От 2016 г. колите с камери вместо огледала са законни в Япония по обществените пътища. Предимствата на външните камери включват:

– няма нужда да обръщате главата си, гледайки в огледалото за приближаващи автомобили;
– подобрена аеродинамика;
– намаляване на разхода на гориво;
– намаляване на шума от вятъра при висока скорост.

Дисплеят отразява цялата картина, покривайки широк изглед отзад и отстрани, без „мъртви зони“. Това е особено важно при условия на лоша видимост. Шофьорите все още не са оценили тази иновация и не смятат дисплея за удобно средство за гледане. Но постепенно всички ще свикнат.

Недостатъкът на външните камери е по-високата цена в сравнение с парче огледало, обвито в пластмаса. Но с масовото производство на камери цената им ще падне. Във всеки случай автомобилните производители са направили своя избор.

Ръчна скоростна кутия

В близко бъдеще автомобилите с ръчна скоростна кутия почти напълно ще изчезнат. Механичната трансмисия ще остане само в състезателните коли. Други автомобили, както скъпи, така и бюджетни, ще бъдат оборудвани с автоматични трансмисии. Те намаляват разхода на гориво, правят возенето по-плавно и улесняват шофирането.

Може би шофьорите от „старата гвардия“ ще се разстроят, защото ще трябва да се преквалифицират. За щастие този процес не създава особени затруднения.

Скоростен лост

При автомобили с автоматична скоростна кутия лостът се използва за превключване на задна предавка и за паркиране. Но все още има формата на химикалка, както при колите с ръчна скоростна кутия. Традиционният лост беше оставен в автоматичната скоростна кутия, тъй като шофьорите, които дълго използваха „механиката“, бяха свикнали с него. Сега вместо него са инсталирани бутони, колела, клавиши на сензорния екран.

Механична ръчна спирачка

Повдигането на ръкохватката на ръчната спирачка води до автоматизм при дори при краткотрайно паркиране на автомобила. Този елемент изглежда незаменим и в автомобилите на бъдещето.

Но още през 2001 г. производителите на BMW оборудваха „седеморките“ с електрическа спирачка, която показа добра ефективност. Използва се по-лесно поради прилагането на по-малко усилия. Освен това е по-безопасно. Докато механичната ръчна спирачка може да бъде задействана само частично, което води само до частично блокиране на колелата, няма такъв проблем с електрическата спирачка.

Ключове

Традиционните механични ключове за кола са склонни да се губят, да се смесват с други ключове и да разкъсват джобовете. Сега те все повече се заменят с бутони за стартиране на двигателя. Вграденият сензор за пръстови отпечатъци прави такова устройство възможно най-безопасно от посегателството на крадците на автомобили. Модерно софтуерно приложение ви позволява да стартирате автомобила дистанционно. Освен това машината може да разпознае своя собственик в приближаващия се човек. В бъдеще, за да отворите вратата на колата, ще бъде достатъчно да поставите пръста си върху индикатора и да кажете кодовата дума. Освен това бутонът вместо ключ е по-изгодна и рентабилна опция за автомобилните производители.

Малко история. Първият електрически стартер се появява през 1912 г. Те бяха монтирани на автомобила Cadillac Model Thirty. А преди това колите се стартираха двигателя с манивела. Затова тези, които са свикнали с традиционните ключове, не трябва да мрънкат. Все пак сега на никого от тях не би му хрумнало да запали кола с ръчния крив лост наречен манивела! Така е и със сегашните ключовете – автоматиката измества механиката и с право.

Аналогово табло с бутони

Аналоговите скоростомери и тахометри, всякакви други подобни датчици постепенно остават в миналото, отстъпвайки място на цифровите индикатори. Те са информативни и персонализирани. Има цифрови измервателни уреди, които са конфигурирани да показват данни в стила на аналоговите панели. Ще се харесат на любителите на ретро.

В новите автомобили бутоните за включване на фарове, чистачки, парно, климатик и мултимедийна система също са реализирани на сензорен екран. Фактът, че всички функции са разположени на едно място, позволява на водача да не се разсейва от пътя. Освен това сензорният дисплей изглежда по-модерен и стилен от аналоговото арматурно табло.

Между другото, в новите автомобили на Tesla няма нито един твърд бутон. Вместо куп устройства – един голям монитор, който контролира всички системи на машината. Други автомобилни производители също активно преминават към сензорни панели.

Ръчни прозорци

Прозорците с ръчно отваряне вече са рядкост. Те могат да бъдат намерени само в автомобили „по-стари“ от пет години. Те бяха заменени от по-удобни електрически прозорци. Очевидно е, че механичните ще изчезнат напълно в близко бъдеще.

Запалка

Имаше времена, когато пушенето се смяташе за модерно. Колите от 60-те години на миналия век бяха немислими без запалка и пепелници. В наше време вредата от този навик е доказана и по целия свят се води пропаганда срещу тютюнопушенето. Това доведе до факта, че пепелниците вече изчезнаха от автомобилите. Не е далеч и времето, когато запалките ще ги последват.

Радио за кола

Когато се появиха първите автомобилни радиостанции, те бяха показател за престиж. Възможността да слушате любимата си музика в колата направи шофьора почти господар на живота, дори ако караше обикновен Москвич. В дигиталната ера автомобилите все повече заприличват на смартфони на колела. В допълнение към слушането на музика с високо качество, други функции са внедрени в съвременната мултимедия, като възможнот за разговори. С една дума, времето на автомобилното радио отмина завинаги. Дигиталните технологии неминуемо заемат все по-голямо място в живота ни. В много случаи те са по-евтини от добрата стара механика. И това е бъдещето!