В Индия обществото функционира по много различен начин от западните общества като европейските например. Тази разлика в културата обикновено води до много учудвания, когато чужденци се сблъскат с реалността в Индия. Днес ще ви представим една каста – Ниханги, която се различава дори още повече от останалите, благодарение на свръхестествените си сили.

Индийските сигхи е особена народност, която живее основно в Пенджаб. Те се отличават от останалите хора в страната не само с начина си на обличане, но и със своите вярвания и начина си на живот. Сигхите следват традициите на своите предци в продължение на столетия. Дори и роденият в Европа сигх от ранно детство се приобщава към традицията на петте „К“.

Това означава:
КЕШ – никога да не си подстригва косите
КАНГХА – да средва косите си само с помощта на специален гребен
КАРА – да носи метален обръч като символ на вярност към братството на сигхите.
КАЧХ – специално долно бельо – бели, къки панталони, малко по-дълги от слиповете
КИРПАН – меч, скрит ход дрехите

Ниханги - индийската каста, която има свръхестествени сили
Ниханг през 60-те години на ХХ век с характерно сложен тюрбан. Снимка: Captain W.W. Hooper & Surgeon G. Western – Albumen print, Victoria and Albert Museum no. 0932:5

Разбира се, че при такова въоръжаване и външен вид сигхът може лесно да бъде разпознат в тълпата. Плюс това косите му винаги са скрити под специална кърпа. Сигхите в началото на зараждането си са били много мирен народ, но с течение на времето заради всякакви превратности са се превърнали в калени воини.

Територията им дълго време е била обект на спорове. Там, където са живели, често е имало военни действия между Индия и Пакистан, затова и са били принудени да се отбраняват.

Накрая стигат до такова ниво на владение на бойните изкуства, че сега вече се смятат за елита на въоръжените сили на Индия. Сред сигхите изпъкват едни много особени воени, които достигат необичайно високо ниво на усвояване на бойните изкуства. Тогава вече са наричани ниханги. На персийски език това означава крокодили.

Дори и Конституцията на Индия им дава специални права. Например – те могат да носят оръжието си открито и имат правото да ползват безплатен обществен транспорт. Когато ниханги демонстрират своето майсторство, а това се случва много рядко, тези, които ги гледат, имат усещането, че това са свръх хора. Зрителите на подобен спектакъл нямат нужда дори от очите си, за да усетят какво се случва. Все едно тези воини са направени от камък и не усещат болка.

Нихангите имат и едно особено оръжие – чакрата. Ако някой човек, който не знае за какво става въпрос, го види, едва ли ще разбере за какво става въпрос. На външен вид то прилича по-скоро на украшение, на брошка. Нихангите го носят, обикновено, закачено на плата, увит около косите им. И може да имат няколко броя от него.

Ниханги - индийската каста, която има свръхестествени сили
Група Ниханги. Снимка: Vrlobo888, wikipedia.com

Но всъщност това не е брошка, а специален тип нож, който нихангите могат да хвърлят наистина майсторски и могат с един удар да отнесат главата на противника си. По своята природа, а и по религиозните си вярвания сигхите са много миролюбиви и винаги са готови да се притекат на помощ дори и на съвсем непознат човек. Самата им религия повелява да сдържат поривите си, да контролират чувствата си и да управляват емоциите си.

Вижте още:Удивителната Индия – местата, които задължително трябва да посетимПовечето хора обичат да пътуват и искат да посетят най-различни държави и кътчета на света, за да мо…Nov 15 2019skafeto.com


loading...