сушените плодове

Сушените плодове са нещо като заместител на пресните за онези периоди, когато не можем да си набавим прясна продукция. В същото време обаче в момента можем да се сдобием с почти всичко по всяко време, благодарение на глобалната икономика и затова използваме сушени плодове независимо от пресните такива и за различни цели. Оказва се обаче, че може би сушеният вид има дори повече плюсове от пресния.

Диетологът Елена Соломатина нарече сушените плодове „концентрат“, защото съдържат много повече витамини и други полезни елементи от пресните, пишат от iwoman.bg. Но съдържанието на захар в тях е много по-високо, затова трябва да се консумират умерено.

Като най-полезни лекарите определят сушените сини сливи и черните стафиди. Соломатина отбеляза, че сушените плодове имат богато съдържание на магнезий и калий. Последното спомага за извеждането на излишните течности от тялото и укрепва кръвоносните съдове. Това помага да не качваме килограми през зимата.

Сушените плодове съдържат много антиоксиданти, богати са на антоцианини, полифеноли, забавят стареенето и лекуват сърдечно-съдовата система, имат благоприятен ефект върху очите. Но трябва да помним, че стафидите съдържат повече захар от всички останали сушени плодове. Сушените сини сливи имат слабително действие, сушените кайсии са диуретик. Ябълките съдържат много калий. Смокините стабилизират биопроцесите към алкална среда.“, каза Соломатина.

Лекарят обърна внимание и на външния вид на продуктите: не купувайте сушени кайсии, фурми или сини сливи, които изглеждат твърде „красиви“. Това се отнася по-специално за твърде ярки или лъскави сушени плодове. Такива признаци могат да показват обработката на продукта със серен диоксид, парафин или масло.

“По-добре е да купувате и ядете по-бледи и “сушени”, а не “сочно изглеждащи” сушени плодове. Но те не трябва да имат и мухъл.”, предупреди експертът. Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да използвате каквито и да е диети и средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!
Източник: БГНЕСКой и защо не трябва да яде ягоди: Тези плодове може да бъдат полезни, но и вредниВ началото на юни идва сезонът на ягодите, първият и най-обичан от много летни плодове. След като тя…Jun 3 2019skafeto.com

loading...