Нурсултан Назарбаев богатство

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Нурсултан Назарбаев управлява Казахстан в продължение на тридесет години. През това време семейството му успя да придобие недвижими имоти за стотици милиони долари по целия свят. Роднините на бившия президент – едни от най-богатите хора в страната – заемат държавни постове, управляват големи компании и банки и притежават огромни индустриални предприятия.

Въпреки официалната оставка през 2019 г., политикът все още влияе върху живота на страната: той остава лидер на управляващата партия Нур Отан и е ръководител на Съвета за сигурност на страната. Събраните от „Лента.ру“ сведения „хвърлят светлина“ на (свръх) луксозният живот на „клана“ Назарбаев.

Според местни опозиционни медии, състоянието на самия Нурсултан Назарбаев се оценява на 100 милиарда долара. Още повече пари са се „настанили“ в джобовете на членовете на семейството му, които те предпочитат да харчат за луксозни стоки и недвижими имоти в чужбина. Роднините на доскорошния държавен глава са любители на популярния чешки курорт Карлови Вари.

Хотел Миньон е част от имотите на фамилията в Чехия

Обикновено Назарбаев отсяда в петзвездната вила „Ахлан“, собственост на бизнесмена Кайрат Боранбаев, чиято дъщеря беше омъжена за неговия внук. Президентът на Казахстан толкова често е идвал на това място, вкл. и със свои близки и приятели, че чешки медии са го смятали за собственик на вилата.

Вила Ахлан

Например през 2005 г. бившият лидер на Украйна Леонид Кучма, който се смяташе за приятел на Назарбаев, отседна в „Ахлан“. Зетят на Назарбаев Тимур Кулибаев, който е един от най-влиятелните роднини на бившия президент, също има имоти в Чехия.

„Неприлично“ голямото богатство и скандалите около „клана“ Назарбаев

Дългогодишният президент на Казахстан не е оставил без внимание и Великобритания: преди 13 години за 50 милиона паунда той е купил една от най-скъпите къщи в кралството – имението „Топрак“ в северен Лондон.

Топрак

Децата на Назарбаев също притежават имоти в Обединеното кралство. Дъщерята Дарига и най-големият й син Нурали притежаваха къща на „Бейкър стрийт“ в Лондон, където се намира апартаментът (музей за посетители) на героя от произведенията на Артър Конан Дойл, детективът Шерлок Холмс.

Скромен имот за близо 215 милиона долара…

В допълнение, те притежаваха няколко други сгради и земя на същата централна улица в Лондон на стойност над 140 милиона паунда.

Освен това семейство Назарбаеви са придобили имоти в един от най-престижните квартали на Кан (Франция). За 30 милиона евро са купили сграда на четири нива с колони, открит басейн, четири дневни, седем спални с гардеробни помещения, три кухни, два салона и две винарски изби.

Резиденцията „Ла Тропикале“

Резиденцията La Tropicale е построена в края на XIX век на южния склон на хълм с изглед към Средиземно море.

Това имение „изплува“ в съдебен спор по време на развода на брата на Назарбаев Болат и бившата му съпруга Майра Курмангалиева. Освен това, тогава стана известно, че доведеният син на Болат, синът на Майра – Данияр Кесикбаев, е придобил луксозен апартамент във Флорида (САЩ).

Апартамент с три спални, пет бани и панорамен балкон с красива гледка към Атлантическия океан му е струвал 3,4 милиона долара. „Открити“ по време на имотните спорове са и над 50 милиона долара в първокласни имоти и бижута в Манхатън. В резултат на това Кесикбаев прехвърли цялото си имущество на втория си баща.

Освен изброените имоти фамилията има и още няколко имотни бижута и в Швейцария, Испания и на други места по света.

Един от имотите в Женевския кантон

Самият Назарбаев винаги се е старал да се държи „в сянка“. Роден е в селско семейство през 1940 година, учил е в професионална гимназия за металург, бил е работник, строител, работил е във фабрика.

След това започва партийната дейност на Нурсултан Назарбаев, която го е довела до креслото на председател на Министерския съвет на Казахската ССР. През 1991 г. Назарбаев е избран за първи президент на Казахстан. След оставката си става доживотен лидер на нацията и ръководител на Съвета за сигурност на страната. Като цяло, за бившия държавен глава малко се е променило – той и семейството му остават най-влиятелните хора в страната.