Любопитно

Някои български поговорки са безкрайно вредни и възпитават погрешни ценности! Посмейте им се, но и помислете (ПЪРВА ЧАСТ)

Някои български поговорки са безкрайно вредни и възпитават погрешни ценности! Посмейте им се, но и помислете (ПЪРВА ЧАСТ)

Далеч сме от мисълта да оспорваме безкрайното богатство на българския фолклор. Но също така не е добре да гледаме безкритично към него. Защото в някои от любимите ни поговорки са закодирани доста погрешни и на моменти направо вредни максими. Разбира се, важен е и контекстът, в който се използва всяка поговорка. Но ето ги и тях. Безспорният шедьовър е „Преклонена глава сабя не я сече“. В едно изречение е обобщена цялата ни народопсихология. Ето как 500 години робство са се превъплътили в ниско самочувствие, робска нагласа, угодничество, поглед надолу към обувките, мълчание и преклонение. Горе долу в този ред на мисли идва и друг любим съвет – „Срещу ръжен не се рита“. Да не вземете да пробвате.Как да обърнем живота си към по-добро: 10 закона на кармата, които малцина знаят!Кармата е нещо, в което не всеки вярва. Но няма как да отречем наличието на някои закономерности в ж…Sep 1 2017skafeto.com

Едва ли има народ, който толкова упорито се стреми да не приема сполетялото го щастие

Защо иначе да е измислена култовата поговорка „Много хубаво не е на хубаво“? Хубавото направо си е съмнителна работа. Опасна, ако щете! Идва ей така, изведнъж, неестествено. И те сварва по бели гащи. Откъде накъде? Понамирисва си тази работа. Ето и друго напътствие, което би било неразбираемо за много народи – „Музикант къща не храни“. Добре че момчетата от „Бийтълс“, „Лед Цепелин“ и „Пинк Флойд“ не са се родили тук, че толкова велики песни щяха да си останат ненаписани и неизпяти. Изобщо в България музиката (а може би и изкуството като цяло) се счита за чудесен начин да си пропилееш живота. Не ли? Ето и още едно доказателство – „Дума дупка не прави“. Това, че светът е създаден с “В началото бе словото” не засяга българите или поне тяхното начало. Езикът не е важен. Бихме искали да грухтим, но сме ограничени от природата, която ни е връчила толкова сложно нещо като думите и ни е оставила да се оправяме с тях. Абе, “Око да види и ръка да пипне” – това е важното, друго няма.
Очаквайте втора част8 неща, които вашите очи казват за здравето ви! Една стара поговорка твърди, че очите са прозорци към душата…Една стара поговорка твърди, че очите са прозорци към душата. Ние знаем със сигурност, че очите мога…Jan 11 2017skafeto.com

loading…


Copyright © 2016-2017 SKAFETO.COM Всички права запазени.

До горе
Препоръчано
Пригответе си зимнина в къщи, по-добре е от това, да си купите от магазина! По-вкусно…
error: Съдържанието е защитено!