опасни схващания

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Възпитанието на децата е процес, който невинаги е лесен. Трябва да намерим идеалния баланс между изпитаните и новите методи, между доброто и строгото отношение, между емоциите и разума. Затова и днес ви представяме 9 остарели и опасни схващания, които не бива да внушаваме на децата си, ако искаме да ги възпитаме добре.

Всички искаме децата ни да се превърнат в щастливи и успешни възрастни, пишат от dama.bg. Това е и причината да използваме техники, които си мислим, че ще ни помогнат. Учим децата да слушат възрастните, да не им възразяват, непрекъснато да учат, но това може да навреди на бъдещето им развитие. Според нас модерните проблеми изискват модерни решения. Събрахме няколко остарели схващания, които родителите трябва да спрат да използват, защото не са в помощ на подрастващите. Ето кои са те:

„Моето дете ще получава само най-доброто!“
Разглезването на детето може да се получи много лесно. С възрастта то ще спре да вижда желанията на другите. Когато родителите глезят детето прекалено много, то започва да не ги уважава. Те се превръщат във възрастни с бедни социални умения, използвачи, егоисти и безотговорни. Най-добрият начин да се избегне това, като детето получава всичко, е да се поставят някакви граници, да се обръща повече внимание на държанието му спрямо другите хора. То трябва да се научи да уважава парите.

„Винаги трябва да слушаш възрастните.“
Родителите често искат децата им да ги слушат непрекъснато, но не усещат, че в даден момент това може да им навреди. В бъдеще тези деца няма да могат да защитават интересите си и биха се превърнали в жертви на манипулация. Научете детето си да изразява мнението си.

„4+ е ужасна оценка.“
Не притискайте детето си за оценките му в училище. Това би го направило неспокойно. Нека то разбере какво е провал и успех. Важно е да получава подкрепа, а не да бъде критикувано. Провалът учи децата да се справят с негативни ситуации и им дава добър опит. Ако то се старае да преследва амбициите на родителите си, няма да успее в живота.

„Не се бий и не отвръщай.“
Всеки трябва да може да се защитава. Ако родители постоянно внушават на детето, че то не трябва да се бие или да отвръща, когато го тормозят, то то ще се държи така винаги. В бъдеще няма да е способно да се бори за мечтите си. Как да намерите идеалната граница? Предизвикайте го да спори с вас. То трябва да бъде способно да се защитава физически и вербално, за да успее.

„Фокусирай се върху ученето, а аз ще свърша останалото.“
Родителите не бива да решават проблемите на децата, за да не го правят те. Всеки трябва да е способен да прави няколко неща, за да стане по-отговорен. Ако сте прекалено грижовни, детето ви няма да придобие нужния опит. Ако родители предпазват подрастващите от всичко, те няма да станат зрели.

„Трябва да влезеш в университет веднага след завършването ти.“
Ако детето не знае какво иска да учи, сигурно ще избере това, което родителите му искат. Такъв избор може да е грешен и то да съжалява по-късно. Родителите не трябва да поставят под напрежение детето си относно плановете му за бъдещето. Понякога е по-добре да пропусне една година преди да запише висше образование, отколкото да я пропилее в грешна специалност. През това време тийнейджърът може да работи и да изкара някакъв стаж, докато прави планове за бъдещето си.

„Единственото важно е висшето образование.“
Да, то е, когато искаш да си тесен специалист в някои области, но то не определя заплатата ти. В много фирми е важен опитът и уменията, които можеш да натрупаш отвън. Има много успешни бизнесмени и артисти без висше образование.

„Почасовата работа ще разсейва детето от училище. По-добре е без нея.“
Образованието е важно, но почасовата работа може да допринесе много за бъдещото развитие на детето. То се учи да е отговорно, да цени парите и да следва срокове. Експерти вярват, че най-важни са уменията за общуване, самоувереността и начина на мислене.

„Други хора ще решат вместо нас.“
Някои хора чакат другите да вземат решение вместо тях, а така учат и своите деца. Казват им да не говорят много, да не се месят и да не изпъкват в обществото. Те, от своя страна, порастват, неспособни да изразят мнението си и да покажат интересите си. Това важи и за общочовешките проблеми. Изказването „То не ме засяга.“ не звучи никак добре. Научете детето си да може да говори за всичко и да е има знания в повече сфери. Колкото по-вдъхновено и уверено е то, толкова по-светло бъдеще има. То би помогнало на света да стане едно по-добро място.

Вижте още:Житейски уроци от децата, които всички трябва да научимОбикновено свързваме понятието „житейски уроци“ с мъдреци, хора на възраст, с богат житейски опит. И…Oct 31 2019skafeto.comВажно: Родители, невинаги знаете какво е най-добро за децата виВсички родители се стремят да сигурят всичко на децата си. Понякога обаче самите ние не осъзнаваме, …Nov 2 2019skafeto.com